Със свое определение днес Върховният административен съд (ВАС) остави без

...
Със свое определение днес Върховният административен съд (ВАС) остави без
Коментари Харесай

Артекс: ВАС потвърди, че строителството на „Златен век“ може да продължи

Със свое определение през днешния ден Върховният административен съд (ВАС) остави без почитание жалбата на ДНКС и удостовери дефинитивно наложената от Административен съд – София град обезпечителна мярка, с която се стопира административното произвеждане по издаване на заповед за прекъсване на градежа „ Златен век “, оповестиха от " Артекс " в писмо до медиите.

На 23.07.2021 година, след оповестеното в медиите желание на ДНСК да инициира нова процедура по прекъсване на градежа, АРТЕКС предяви установителен иск, с който изиска от съда да откри, че сдружението има право да осъществя градежа „ Златен век “ в размера и типа според издаденото позволение на градеж, че същото е годно минимум до 19.11.2022 година, както и че валидността на разрешението следва да бъде удължена със периода на противозаконното прекъсване през 2019 година на строителството от ДНСК, напомнят от компанията.

Като поръчителство на предявения установителен иск АРТЕКС изиска и налагане на обезпечителна мярка – прекъсване на производството по издаване на заповед за прекъсване на градежа. Искането беше почетено от Административен съд – София град, който спря ДНСК да издадат следващ незаконосъобразен акт с претекста, че „ следващо вероятно незаконосъобразно прекъсване на градежа ще аргументи обилни и мъчно поправими вреди за сдружението “. Наложената от първоинстанционния съд обезпечителна мярка през днешния ден беше доказана и от Върховен административен съд.

Двете правосъдни инстанции са приели, че са налице всички законови предпостави за това, а точно:
- предявеният иск е процесуално позволен (тъй като към датата на предявяване на желае АРТЕКС не е разполагало с различен процесуален ред за отбрана на правата си)
- въз основа на показаните от АРТЕКС доказателства искът е евентуално състоятелен
- обезпечителната мярка е подобаваща, с оглед търсената с желае защита
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР