Със спор по новия Закон за Българската народна банка започна

...
Със спор по новия Закон за Българската народна банка започна
Коментари Харесай

Законът за БНБ скара депутатите

Със спор по новия Закон за Българската национална банка стартира работната седмица на Народното събрание. Промените са свързани с въвеждането на еврото и работата на Централната банка по-късно. От опозицията настояха текстовете да не се преглеждат, до момента в който шефът на банката не даде разбор за всички плюсове и минуси от въвеждането на единната валута. В последна сметка законопроектът остана в дневния ред.

Проектът би трябвало да размени напълно досегашния закон за Българска народна банка, влезнал в действие през 1997 година. Кабинетът предлага новият закон да влезе в действие от 1 януари 2025 година - към този момент това е и датата, в която България ще премине към еврото, предава. 

С приемането на новия закон Българска народна банка ще претърпи съществени трансформации след близо четвърт век в системата на валутен ръб. Ще се даде опция и на България да дефинира финансовата политика в еврозоната с право на глас. Новият закон не планува промени в състав на Управителния съвет на Българска народна банка, нито методът им на избор - трима от Народното събрание и трима от президента.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР