Със символична първа копка беше даден старт на строително-ремонтните и

...
Със символична първа копка беше даден старт на строително-ремонтните и
Коментари Харесай

Започна ремонтът на втора сграда на Етнографския музей

Със алегорична първа копка беше даден старт на строително-ремонтните и реставрационни действия на къщата на Невена Атанасова. През 2021 година постройката беше безплатно предоставена от Община Пловдив на Регионалния етнографски музей за експонирането на част от богатите етнографски колекциии, както и за основаването на музейно-образователен център.

„ Днес започва първият стадий на цялостното видоизменение на къщата на Невена Атанасова, позната още като Къщата на ангелите. Предвиденото финансиране за този стадий е 400 000 лева като той би трябвало да завърши до края на годината. През втория и третия стадий на плана ще се работи по реставрирането на фасадата, както и по възобновяване на археологията, която се намира в двора “, съобщи зам.-кметът по просвета Пламен Панов.

Той напомни, че предходната година Община Пловдив завоюва план за ревитализиране и възстановяване на 7 културни института по Норвежката стратегия. Съгласно него част от експозициите на музеите в града ще бъдат оживени с нови технологии.

„ За Етнографския музей е доста значимо, че след дългогодишно търсене към този момент от две години разполагаме с втора постройка. С нея ще решим казуса с фондохранилищата, ще има огромна експозиционна повърхност, както и музейно-образователен център “, разяснява шефът доцент доктор Ангел Янков.

Сред най-новите атракции в музея ще бъде непрекъснатата експозиция с над 1000 ютии, подаяние от пловдивския художник Димитър Добрев. Ютиите са от 18-и век насам като някои са ръчна направа, а други –фабрични. Най-старите работят с въглища и алкохол, а най-модерните са електрически.
1 of 3 - +
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР