Със сигурност в последните дни доста четем и слушаме за

...
Със сигурност в последните дни доста четем и слушаме за
Коментари Харесай

Факти за бременността, които вероятно не знаем

Със сигурност в последните дни много четем и слушаме за бременни дами и в частност за една - Меган Маркъл. Но в нейното положение има още хиляди дами по целия свят.

А бременността продължава да бъде освен най-щастливият, само че и най- мистериозният интервал от живота на една жена. Част от промени са очевидни (като огромното коремче), само че някои остават скрити даже за бременните. Ето и образци.

Размерът на матката

Това, което се случва с нея по време на бременността, си е цяло знамение. Тя усилва размера си 500 пъти - от този на портокал до любеница.

Сърцето

Сърцето на бременната жена също се уголемява, само че не с толкоз доста, колкото матката. Тук смяната е наложителна, с цел да успее органът да изпомпва цялата спомагателна кръв и да доставя освен тялото, само че и растящия в него нов живот.

 Снимка 384093

Кръвта

И като заговорихме за кръв, нейното количество се усилва с 40-50%, когато дамата е бременна.

Продължителност на бременността

Да, не всеки път е девет месеца. Рекордът за най-кратка бременност, при която се ражда живо и до през днешния ден дете, е единствено 21 седмици. А за най-продължителна бременност се счита тази, подължила цели 375 дни. Също по този начин, доста повече бебета, в сравнение с си мислим, се раждат 10 или 11 месеца след зачеването.

И още един връх - най-големият брой бебета, родени едновременно, е осем - шест момчета и две девойки.

Г ласът

Бебетата могат да чуват гласа на майка си, до момента в който са в утробата й. Това стартира да се случва след 25-тата седмица на бременността. Доста по-рано обаче гласът на майката стартира да се трансформира. Заради хормоналните промени в организма той минава в по-ниските честоти.

 Снимка 384098

Обонянието

Тук също настъпват промени, и то в самото начало на бременността. Да усещаме по-силно ароматите към нас е един от главните признаци, че ще ставаме родители. Смята се, че тази смяна е със защитна цел - прави майката по-бдителна за промени в околната среда, които могат да бъдат опасност.

Диабетът

Възможно е бременна жена, която до преди този момент не е имала проблеми с кръвната захар, да развие диабет. Той се назовава гестационен и е обвързван с невъзможността на панкреаса да създаде задоволително инсулин. И най-интересното е, че в множеството случаи това положение изчезва след раждането.

Паметта

Загубата на краткосрочна памет се оказва много постоянно срещано събитие при бременните. Близо 80% от тях имат известни усложнения да запомнят ежедневни неща. Те също отшумяват сами.

 Снимка 384103

Косата

При бременните косата постоянно пада повече от нормалното и губи своя искра, само че пък пораства по-бързо. За страдание, този по-бърз напредък визира и окосмяването по разнообразни елементи на тялото.

Естрогенът

Една бременна жена създава единствено за ден толкоз естроген, колкото друга, която не чака дете, за цяла година. Причината за това е плацентата, от която се храни бебето.

Бебешкият рев

Той е реалност още в корема на майката. С ултразвук е открито, че бебетата издават звуци, когато отварят устата си в утробата.

Споделена бременност

Мъжът до бременната жена може да стартира да изпитва някои от нейните признаци на неразположение, и това положение си има научно име - синдромът Couvade. Той се свързва с изнемощялост, стомашни неразположения, болки в гърба, меланхолия и други, написа Insider.

 Как египтяните са предвиждали пола на бебето
Как египтяните са предвиждали пола на бебето

Има ли една линия

Лечебна бременност

Учени са открили, че феталните стволови кафези, които се създават от организма по време на бременността, могат да се придвижват по цялото тяло. Нещо повече - те имат лековит резултат, като могат да " поправят " проблеми в органите или имунната система.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР