Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното изследване на крайбрежните

...
Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното изследване на крайбрежните
Коментари Харесай

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове. Резултатите не демонстрират замърсяване на морската околна среда

Военният научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) организира спомагателен мониторинг на водите на Черно море

Прогнозата за северозападната част на Черно море остава устойчиво удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая:

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 20 юли се резервира устойчиво удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.
На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България.
Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Военният научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) организира спомагателен мониторинг на водите на Черно море. От представители на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ се правят пробонабирания от 23 точки. Корабът ще дебаркира на Морска гара – Бургас на 19 юли и по информация на „ Пристанище Бургас “ ЕАД ще бъде отворен от 17 до 19 часа за искащите да го прегледат.

Министерство на околната среда и водите прави мониторинг и осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР