Със 706 лева нарастват заплатите на асистентите.Вдигането на заплатите за

...
Със 706 лева нарастват заплатите на асистентите.Вдигането на заплатите за
Коментари Харесай

Със 706 лева нарастват заплатите на асистентите

Със 706 лв. нарастват заплатите на асистентите.

Вдигането на заплатите за най-ниската академична служба в университетите, което се случи посредством два разнообразни механизма дотук, урежда разпореждане на Министерския съвет, пуснато за публично разискване. Общото нарастване е със 706 лева до 2516 лева

Това обаче обуславя нарастване на заплатите и за всички останали университетски длъжности, каквито са основен помощник, доцент и професор, написа.

“Това разпореждане на Министерския съвет де факто засяга интервала от 1 януари до 31 март, в който заплатата на най-ниската академична служба е 2100 лева на база на спомагателната дотация от 39 млн. лева, която беше предоставена на висшите учебни заведения.

А от 1 април нататък сумата за месечна заплата от 2516 лева към този момент е съобразена с нормата на Закона за висшето обучение ”, изясни пред “Труд news ” ръководителят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

Реално Министерският съвет урежда в един документ двете нараствания, тъй като последните промени в Закона за висшето обучение (ЗВО) изпревариха процедурата по първичното повдигане на възнагражденията за първите три месеца от годината, уточни тя.

С промени в ЗВО Народното събрание регламентира заплатите в университетите да бъдат вързани за бюджета. Всяка година, с правенето на плана на държавния бюджет за съответната година, Министерският съвет би трябвало да възнамерява прехвърлянето от него, който обезпечава постигане за някои университетски длъжности в държавните вузове на междинна брутна работна заплата не по-малка от 180% от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР