Със 70 оръдейни салюта започнаха тържествата на площад Тянанмън по

...
Със 70 оръдейни салюта започнаха тържествата на площад Тянанмън по
Коментари Харесай

С бляскави церемонии Китай чества 70 години от създаването на народната република

Със 70 оръдейни салюта започнаха тържествата на площад ”Тянанмън ” по случай 70-та годишнина от основаването на Китайската национална република. 15 хиляди бойци, десетки единици бойна техника, самолети и хеликоптери минаха пред висшите китайски ръководители, подредени на същата естрада, където на 1 октомври 1949 година Мао Дзедун афишира основаването на националната република.
За да могат и най-бедните китайци да гледат речта на президента Си Дзинпин и парада, с решение на Китайската комунистическа партия са раздадени 620 хиляди безвъзмездни тв приемника.

" През последните 70 години китайският народ с всички етноси беше с едно сърце и един разсъдък, работи старателно и има достижения, които сграбчиха вниманието на света. Днес социалистически Китай е непреклонен като канара в Изтока. Няма мощ, която да раздруса статута на нашата велика нация или да спре китайския народ по пътя напред “, съобщи Си Дзинпин в словото си преди парада.

Повече от 150 самолета и хеликоптера, изтребители и бомбардировачи, 15 000 бойци и сухопътна бойна техника минаха над и по " Тянанмън " в продължение на 80 минути.

За първи път бе показана нова китайска междуконтинентална ракета, която може да носи нуклеарна бойна глава. Ракетата има отдалеченост на полета 14 000 км и би могла да доближи територията на Съединени американски щати, като/ако преодолее противоракетната отбрана.

Сто хиляди китайци от всички области и специалности, фермери, учители, лекари и студенти участваха в зрелище, което пресъздаде историческия развой на основаването на националната република и последвалия напредък. В края на парада над " Тянанмън " полетяха 70 000 балона и 70 000 гълъба.

Годишнината бе маркирана и в Хонконг, само че на закрита гала. Полицейското наличие там е засилено на фона на нестихващите през последните месеци продемократични митинги.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР