Със 7 на 6 гласа за Съдийската колегия на Висшия

...
Със 7 на 6 гласа за Съдийската колегия на Висшия
Коментари Харесай

Окръжният съд ще си търси шеф от трети опит

Със 7 на 6 гласа " за " Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) не съумя да назначи сегашния началник на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев за началник на Окръжния съд в града. За реализирането на сполучлив избор бяха нужни гласовете на 8 от правосъдните кадровици в негова поддръжка, заяви уеб сайтът „ Правен свят “.

Това е втората поредна процедура за избор на Окръжния съд в Пловдив. Първия път претендентът още веднъж беше един. Това бе арбитър Веселин Хаджиев, който самичък се отхвърли от конкуренцията. Въпреки траялото към 2 часа и половина чуване на арбитър Калибацев пред отрасловата гилдия на кадровия орган и последвалия дълъг и спорен спор, избор и този път не се състоя.

" Ако ми гласувате доверие, бих насочил съществени старания и към сградния фонд. Управителят на правосъдната палата е точно ръководителят на Окръжен съд-Пловдив. Това е нашият имидж, това е първото, което срещат жителите и страните. Първата задача е усвояването на бюджета, възложен от Висш съдебен съвет в размер на 300 000 лева за ремонт, защото сега то се бави. Това въздейства извънредно отрицателно. Ще положа старания за издигане на имиджа на правосъдната власт, което да усъвършенства отношението както на страните, по този начин и на публицистите. За да се основат по-добри благоприятни условия за отразяване на активността на съда, имам концепция да направя едно самобитно, малко образование, което ще даде опция за повишение на правната им просвета ", уточни още при започване на представянето си Калибацев.

Олга Керелска незабавно го попита по какъв начин е решил да се кандидатира за ръководител на по-горестоящия съд, откакто преди едвам 7 месеца бе определен за началник на Районния съд в Пловдив. " Кое Ви стимулира, след този къс период, да се кандидатирате за друга позиция? Не считате ли, че това е демотивиращо за съдиите и чиновниците в Районен съд-Пловдив? И по какъв начин си обяснявате обстоятелството, че в Окръжен съд-Пловдив, нито един арбитър не се е кандидатирал за поста, в това число и зам.-председателите? ", попита Керелска.

" Към оня миг нямах никаква визия и не съм предполагал опцията да се кандидатирам за нов пост. Няма различен претендент за Окръжен съд. Липсата на титулярни ръководители основава рецесия измежду самите съдии. В колектива стартира неглижиране на някои от отговорностите, закъснение на някои от тях, изпълняващият функционалностите не може да разпределя вярно бюджета и да управлява човешкия запас. Аз съм виновен и сериозен човек, постоянно съм полагал старания да подобря ситуацията и да вървя на драго сърце на работа. Моята съществена цел е основаването на един добър и работещ колектив, това е и главната причина да се пробвам да надградя. Считам, че ще бъда по-полезен като ръководител на Окръжния съд ", отговори Калибацев и посочи, че не счита, че явяването му в състезанието ще разочарова или демотивира сътрудниците му в Районния съд.

Той даде и отговор за какво съгласно него липсват други претенденти за ръководители, като изясни, че административната работа постанова " излизане от зоната на комфорт ", както и положителни " мениджърски функционалности ". " Вече от ден на ден и повече се губи административният потенциал, а регион като този в Пловдив изисква огромен опит. Непредвидимостта тормози както съдиите, по този начин и правосъдните чиновници ", уточни претендентът.

Последвалите мнения и вотът на кадровиците бяха полярно противоположни.

Пръв " срещу " кандидатурата на ръководителя на Районен съд-Пловдив за началник на Окръжния съде се разгласи ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с мотив, че Калибацев е магистрат на по-ниско равнище от тези в съда, за чийто началник кандидатства. Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска поддържаха Панов. " В последна сметка става дума за обикновено възприятие за мярка ", съобщи Боряна Димитрова.

На противоположното мнение бяха Даниела Марчева, Вероника Имова, Драгомир Кояджиков и Боян Новански, съгласно които арбитър Калибацев е " упорит, новаторски и търси управническо решение на всеки проблем ". " Единственото, което ме разколебаваше, беше, че съгласно мен той има властнически жанр на ръководство. Но той има съответна визия за чисто управнически решения ", уточни Даниела Марчева и разясни, че ще поддържа претендента. И представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев съобщи поддръжка за Калибацев, изразявайки мнение, че той познава добре проблемите както в Районния съд, по този начин и в Окръжния съд. " Младостта не е недостатък. Искрено се надявам повече такива млади, амбициозни хора да вземат участие в състезания ", съобщи Магдалинчев.

" До оня ден слушах - Бога ми съдийското самоуправление е еманация. На такова мнение бяха господин Панов, госпожа Керелска и господин Шекерджиев, които се кълняха в съдийското самоуправление. Сега позицията е противоположна. Ето в този момент е ясно кой е двуличен и кой не е в своите дейности ", съобщи на финала Драгомир Кояджиков, визирайки провелото се Общо заседание на съдиите от Окръжния съд в Пловдив, на което Калибацев е бил подсилен за началник.

Въпреки това, гласуването сподели, че арбитър Иван Калибацев остава ръководител на първоинстанционния съд в Пловдив и следва Съдийската гилдия да открие нова, трета поредна процедура за титулярен началник на Окръжния съд в града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР