Със 7.7 млрд. лв. ще е преизпълнението на приходите в

...
Със 7.7 млрд. лв. ще е преизпълнението на приходите в
Коментари Харесай

Скрити пробойни в ДДС

Със 7.7 милиарда лева ще е преизпълнението на приходите в бюджета за 2021 година, 20% повече от 2020 година, разгласи финансовият министър Асен Василев. От тях 4.8 милиарда е преизпълнението от налози и осигуровки. От корпоративни налози постъпленията са с над 400 млн. лева повече, а от налога върху приходите преизпълнението е 80 млн. лв..

 

" Подготвя се огромна инспекция на строителния бранш, където се чака да се изкарат повече доходи на ярко ", заяви министърът на последното съвещание на бюджетната комисия на Народното събрание. Но, в случай че желае и тези му старания да се увенчаят с триумф, би било добре тази инспекция да обхване целия цикъл на производството и доставките като се тръгне от складовете за строителни материали и се стигне до акт 16 на обектите.

Ето го и образецът. Искате да си си купите примерно 3 кубика пелети на пелетен казан. Звъните в склада за строителни материали. Уточнявате цените на: пелетите, превоза и разтоварването. Всичко ви се споделя най-после на куп, с цел да знаете крайната цена.

Питате по какъв начин да платите – да минете през склада (хем да видите стоката), по електронен път или при доставката. Започват едни комплицирани пояснения по какъв начин пелетите са по една сметка, превоза – по друга, пък ПОС терминалът не работел. Абе, най-добре и най-лесно е да платите като пристигна камионът у вас.работел. Абе, най-добре и най-лесно е да платите като пристигна камионът у вас.

Чудесно, възкликвате вие.

Каква е изненадата ви обаче, когато водачът ви подаде написана на ръка „ Сметка ” без автограф и без щемпел. Данък добавена стойност е неразрешена дума, фискален бон – също.

Ако се заядете, че ви би трябвало постоянна фактура – примерно на фирмената сметка, водачът ви дава отговор: „ Е-е-е, на мен това са ми дали. Оправяйте се със склада ”.

Ако решите да се „ оправяте ” със склада и отидете на място обаче, се оказва, че за фактура и касов бон цената е друга – с Данък добавена стойност, т.е. с 20% от горната страна.

В един от складовете дори има две цени – при заплащане в брой – по-ниска и при заплащане с карта – по-висока.

По сходен метод се търгуват дърва за огрев, въглища, всички инертни материали, тухли.

Лесно и комфортно – от врата до врата, пък и с 20% по-евтино.

При рецесията с пелетите тази скица беше употребена и от фабриките-производителки.

Освен складовете за строителни материали, всеки безпристрастен може да изброи няколко незаконни бранша – домашни фризьорски салони, маникюристки и педикюристки, гаражни автосервизи скрити зад магазинчето за авточасти. Масово в тези браншове дребният бизнес не е имал среща с фискалния бон.

Една от водещите собственички на фризьорски салони в София твърди, че в столицата има към 1000 обекта, които работят на ярко и най-малко още 5000, които работят у дома. Тя е сметнала, че с по 50 непрекъснати клиента, незаконните й колежки си докарват месечен доход на умел IT експерт. Става дума за суми сред 3000 и 5000 лв..

Ярки представители на сенчестия бизнес са и дребните автомонтьори. Още през 2018 година " БАНКЕРЪ " писа, че по отзиви на специалисти в гаражните сервизи се въртят към 1 милиарда лева, огромната част от които са необлагаеми. 

Над 3000 са въпросните работилници единствено в София. Какви са монтьорите, работещи там? Едва ли сте наясно с тяхната подготовка. Защото доста постоянно множеството нямат нужната техническа подготовка и не съблюдават правила за сигурност. Говори се, че съществено са зачестили случаите с пожари в някои от незаконните сервизи. Към това се прибавя фактът, че тези места са сериозна опасност и за околната среда - те нямат контракти за изхвърляне на отпадъчните материали като масла, батерии, остарели гуми...

Най-често естественото прикритие на незаконните автосервизи са магазините за авточасти. Едва ли има подобен обект, в който, като ви намерят частта, да не ви предложат най-малко 10% отстъпка, в случай че се съгласите да ви я инсталират в техен сервиз. Какъв е, къде е, не е от голяма важност.

Авторемонтните работилници " на сянка " крият над 1 милиарда лева оборот годишно, твърди пред " БАНКЕРЪ " инж. Емил Германов, който оглавява Съюза на автосервизите в София. Върху тези пари не се начисляват и не се внасят налози и осигуровки в държавната хазна.

Доколко може да се одобри за действителна тази внушителна сума? Специалистите изясняват, че цената на ремонтите (в които влиза и промяната на масло, филтри, ремъци, ролки, накладки, съединители, гуми, свещи и прочие, наред с по-сериозните повреди, в това число и от пътни произшествия на незастрахованите автомобили) излиза приблизително по 330 лева на година, а броят на колите у нас е почти 3.5 милиона. Всеизвестен е фактът, че при по-новите коли частите и консумативите са по-скъпи, само че пък старите се нуждаят от повече поправки. А в по-голямата си част автомобилният парк у нас е втора употреба.

" Само един скришен сервиз, който работи нелегално, в случай че се записва като Едноличен търговец (едноличен търговец) в София, би трябвало да внесе патентен налог от 1800 лева годишно. А става дума за хиляди незаконни сервизи ", акцентира Германов.

Предполага се, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв надзор.

Проблемът идвал още от далечната 2000 година. След нея активността на монтьорите била трансферирана към Закона за занаятите и оставена на самотек - без ясна наредба. Резултатът през днешния ден е повече от чудноват - всеки търговец може да отвори сервиз, стига да се снабди с нужната регистрация. Това е единственото изискване, тъй като законът не го задължава да покрива условията за техника и подготовка на служащите. Съответно, редица авторемонтни работилници не дават гаранция за ремонта и употребяваните елементи, доста от тях не издават и касови бележки.

Асен Василев обаче към този момент е надушил редица секрети ниши.

" В 25-те най-големи хранилища за горива бе въведено наблюдаване от денонощни екипи, вследствие на което физическите размери на търгуваните горива в тези хранилища се усилиха с 40% месечно. Този растеж се отразява и на постъпленията от Данък добавена стойност от импорт ", изясни Василев. Той регистрира, че предстоящото преизпълнение на приходите от Данък добавена стойност по отношение на актуализацията на бюджета през септември е за 622 млн. лева, като половината от тях са от начислен Данък добавена стойност при импорт. С други 46 млн. лева е преизпълнена събираемостта на акцизите.

В момента тече огромна инспекция и на огромните вносители на коли, откъдето също се чакат резултати, уточни Василев. Той напомни, че по-рано през годината Агенция Митници е съумяла да разбие канал за импорт на първокласни леки коли, декларирани при мощно занижени митнически стойности за отбягване заплащането на мито и Данък добавена стойност. Измамниците, не без помощта и на митнически чиновници, разказват колите като аварирали, с недостатъци или ударени от градушка и ги афишират на стойност от порядъка на 2000 лева, върху които заплащат Данък добавена стойност.

За усъвършенстваната събираемост на Данък добавена стойност заслуга имали и инспекциите по зеленчуковите тържища и борси, където размерите на продажби са нарастнали с 30%. " Бананите на тези тържища към този момент се продават за 1.20 лева, а не за 12 стотинки кг ", сподели Василев.

И където бръкнеш в тази държава стигаш до извода, че укриваните приходи се съзтезават с изсветлените, което пък е капацитет за балансиране на постъпленията в бюджета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР