Със 157 гласа за и 57 - против парламентът подкрепи

...
Със 157 гласа за и 57 - против парламентът подкрепи
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО

Със 157 гласа " за " и 57 - " срещу " Народното събрание поддържа участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия.

 

" За " бяха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната " - " Демократична България “, Движение за права и свободи и " ИТН ", които са и вносители на декларацията. Против гласоподаваха от " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ".

 

В текста се показва, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

 

Народното събрание изрично упорства за неотложно преустановяване на нуклеарния шантаж, както и на всички дейности на Руската федерация, в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации, които съставляват най-сериозният удар против мира и благоденствието както на европейските, по този начин и на съветския народ.

 

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

 

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военно-техническа поддръжка до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, написа в документа.

 

49-ото Народно събрание удостоверява цялостната си поддръжка за самостоятелната от външни фактори политика на НАТО на „ Отворени порти “; чака българското държавно управление включително и на идната Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да показва позиция в поддръжка участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия. В същото време приканва съдружниците за употребяват Срещата на върха, с цел да очертаят ясни параметри по пътя на участието на Украйна в НАТО.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемане на съответни параметри и времева рамка за участието на Украйна в Алианса и разширение на стратегическите връзки.

 

С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската поддръжка към Украйна и законното ѝ право на самозащита против непредизвиканата военна инвазия, както и правото на страните сами да избират по какъв начин да подсигуряват сигурността си, показва в мнението си Комисията по външна политика.

 

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР