Със 152 гласа за и 57 против депутатите приеха законопроекта. 

...
Със 152 гласа за и 57 против депутатите приеха законопроекта. 
Коментари Харесай

Парламентът гласува окончателно за безвъзмездно предоставяне на БТР-и на Украйна

Със 152 гласа " за " и 57 " срещу " депутатите одобриха законопроекта.  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ".

В решението е записано, че България ще даде на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването й с отпаднала нужда за потребностите на Министерството на вътрешните работи.

В началото на август кабинетът утвърди плана за съглашение. С решението на Министерския съвет се упълномощи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да организира диалози и да подпише съглашение при изискване за следваща ратификация. В решението се записва, че България ще даде на Украйна 150 единици бронирана транспортна техника и аварийни елементи за нейното обслужване.

По време на дебатите в пленарна зала от Българска социалистическа партия и " Възраждане " остро реагираха, като обявиха, че това, което прави Народното събрание през днешния ден, е национално изменничество. Според тях има хора, които се облагодетелстват за сметка на българската войска.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия упрекна болшинството, че за следващ път предава националния интерес на страната и 5 минути, откакто вотът на съмнение не е минал, още веднъж вкарва разискване на въоръжение и предоставяне на следващата малко останала техника на България.

" Малко да се спрете. Живеем в страна на парадоксите. В комисията по защита има единствено двама сътрудници, приключили военни учебни заведения, само че всички схващат от защита и сигурност ", ядосан бе Гуцанов. Той допусна, че половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е " джойстика на някоя игра или епилатор ", само че " се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността ". Не ви ли е малко позор ", сподели Гуцанов, представен от " 24 часа ".

" Ударихте дъното - като погледнеш нагоре и виждаш дъното, до там сте се докарали . Пълно проваляне е това, което вършиме ", ядосан бе социалистът. И стартира да изброява с какво е разполагала армията ни и до каква степен е докарана за 34 година " рационализация на българската войска ".

" От 110-хилядна войска сега сме под 20 хиляди и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, в случай че могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, сега няма и 8, чакаме ги след платени милиарди ", уточни той. Имали сме и 2400 танка, сега няма и 20.

" Имахме 800 БТР-а, в този момент желаете да подарите 100 БТР, вместо да се употребяват от нашата войска " , ядосан бе Гуцанов и заподозря, че има хора, които се облагодетелстват за сметка на българската войска.

" Само преди седмица гласувахте в тази зала да закупим сходни на тези машини, почти на същата възраст, приказвам за американските страйкъри, даже те не бяха подали оферта, само че нашето министерство на защитата постави наколенки и пусна писмо дали не могат да ни ги дадат, имахме по-добри предложения ", продължи да нападна разчувстваният народен представител. И прикани болшинството: " Ако най-малко малко ви е останало нещо като национално достолепие, с цел да не се чувствате като национални предатели след години - спрете се и помислете за България. И бъдете български народни представители, а не непознати ", прикани Гуцанов.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС з аяви, че става въпрос за техника, която е на Министерство на вътрешните работи, а не на Министерство на защитата и увери, че техниката на МО не е наранена в това съглашение

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов беше безапелационен, че давайки тази техника, на процедура ще подарим 1 милиарда лева на Украйна. Вие сте позор за България и българската история ", сподели той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ стачкува на Костадинов, че по време на дебата са се споделили погрешни изказвания. Той разяснява, че тази техника, която е на 40 години, не коства 1 милиарда лева и това е нечиста сделка.

Мирчев уточни, че цялата военна техника, която " ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от Европейски Съюз ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР