Със 106 гласа за, 37 против и 15 въздържа ли

...
Със 106 гласа за, 37 против и 15 въздържа ли
Коментари Харесай

Депутатите започнаха данъчните закони - гласуваха 10 пъти по-високи глоби за фалшиво счетоводство

Със 106 гласа " за ", 37 " срещу " и 15 " въздържа ли се " депутатите гласоподаваха на първо четене измененията в Закона за счетоводството. Този закон е първият от данъчния пакет промени за следващата година, който минава в пленарна зала. Въпреки че на първо четене в бюджетна комисия законопроектът бе отритнат, в този момент той събра нужния брой гласове, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи този път поддържаха ПП-ДБ.

Промените в Закона за счетоводството бяха признати без никакви диспути. Единствено Димо Дренчев от " Възраждане " изясни отрицателния избор на партията му. " За следващ път се усилва административната тежест за бизнеса, въпреки измененията да засягат дребен % от компаниите. От тях се изисква да дават спомагателна информация, без значение, че тя елементарно може да се открие. При това няма планувани наказания, в случай че тази информация не се показа. За сметка на това десетократно се завишават глобите за други нарушавания ", сподели Дренчев, представен от " Сега ".

Законовите измененията вкарват нови условия към многонационалните групи с консолидирани доходи над 1,5 милиарда лева за последните два отчетни интервала. Те се задължават да разгласяват информация по страни за платения от тях подоходен или корпоративен налог.

Това условие е въведено със специфична европейска инструкция като задачата е да се обезпечи опция за публичен надзор налозите да се заплащат там, където се генерира облагата. Освен това да се насърчи и корпоративната бистрота и отговорност на предприятията.

Дъщерните сдружения на многонационални корпорации у нас също ще би трябвало да разгласяват на своите уеб сайтове информация за облагите, които те самите осъществят, а също по този начин и другите предприятия от групата. Ако тази информация не се подава от компанията-майка, това би трябвало да бъде посочено.

Същото се изисква и от независими предприятия с доходи над 1,5 милиарда лева през последните две години.

Драстично се завишават и глобите за подправено счеводство. Ръководители ще се глобяват с 5000 до 15 000 лева в случай че позволен извънсчетоводни книги и регистри, отчитане на фиктивни покупко-продажби, несъществуващи разноски, прикрити подкупи. Фирмата - от 10 000 до 20 000 лева

Депутатите не престават с разглеждането на измененията в закона за акцизите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР