Сърцето на Париж изгоря. Парижани страдат както никога. Пожарът, в

...
Сърцето на Париж изгоря. Парижани страдат както никога. Пожарът, в
Коментари Харесай

Любопитни факти от историята на „Нотр Дам” – символът на Франция

Сърцето на Париж изгоря. Парижани страдат както в никакъв случай. Пожарът, в който Нотр Дам изгоря е започнал на 15 април 2019 година в 18:50 локално време – към момента не се знае каква е била повода, само че догатките са за трагичен случай. Тъй като казусът с катедралата се трансформира в една от най-обсъжданите тематики през дните на пожара, ние взехме решение, че би ви било забавно да се запознаете с някои любопитни обстоятелства от историята на този толкоз популярен исторически обект – освен за французи, само че и за целия свят.

Нека стартираме от началото – „ Нотр Дам дьо Пари “ (Notre Dame de Paris) била издигната в интервала сред ХІІ и ХІV век. Позната и като Парижката Света Богородица, католическата катедрала се намира на остров Сите на река Сена, в центъра на града – тя е един от най-ярките знаци на духовността в Европа. Името и се свързва с редица крале и даже с коронясването на Наполеон Бонапарт за император.

Всяка година хиляди туристи посещават това удивително място, само че знаят ли по-важните моменти в историята на „ Нотр Дам ”? Надали – по тази причина и ние сме решили да ви срещнем с най-интересните измежду тях, като примерно: знаете ли, че по време на френската гражданска война катедралата е употребена за казарма?

Катедралата е издигната върху античен римски храм.

„ Нотр Дам “ е издигната върху хълма Ил дьо ла Сите – любопитното е, че в предишното той бил галско-римски град прочут като Лутеция. Тоест е изцяло допустимо сегашната катедрала да е издигната върху останките на езически храм – хипотезата се поддържа от откритите през 1710 година по време на разкопки обекти – олтар със статуи в чест на римския господ Юпитер и още няколко антични божества.

По време на Френската гражданска война катедралата е станала очевидец на обезглавяването на 28 „ крале “.

Времето на Великата френска гражданска война станало мотив за едно много забавно събитие. Годината била 1793 – ядосаната навалица нахлула в катедралата и благодарение на въжета съборила 28 скулптури на древен крале, които по-късно обезглавили.  За миг ще ви върнем в часовете по история в учебно заведение – малко преди този момент събитие крал Луи ХVІ бил обезглавен на гилотината – това е повода за дейностите на тълпата, нападайки монархическите знаци, те нападали и самата монархия. Все отново има няколко оживели скулптури, които през днешния ден могат да бъдат видени в музея „ Клюни “.

„ Гората “ на  Парижката Света Богородица.

Въпреки че към този момент са унищожени с помощта на пожара въпреки всичко е нужно да се означи, че до скоро в „ Нотр Дам ” се намираха някои от най-старите непокътнати дървесни рамки. Някои от тях били направени от дървета, които били част от повече от 200-декарова гора, изсечена през ХІІ век. Използвано е по едно дърво за всяка греда – друго, несъмнено. Така тази структура е получила името, с което е позната и през днешния ден – „ Гората “.

Идентични ли са кулите на „ Нотр Дам “?

Поглеждайки двете кули, множеството хора си мислят, че те са близнаци – това обаче не е по този начин. След по-внимателен оглед и наново оглеждане ще забележите, че южната кула е малко по-малка от северната. Все отново катедралата е известна с многочислените архитектурни течения, които са употребявани за изработката и.

„ Парижката Света Богородица “.

Наполеон Бонапарт бил провъзгласен за император през 1804 година в „ Нотр Дам “. За жал постройката била меко казано в неприятно положение – въпреки всичко годините на революцията нанесли много  вреди и съвсем я довели до ръба на разрухата. Точно Наполеон върнал статута й на черква и сложил ново начало на „ Нотр Дам “.

Когато приказваме за катедралата, просто няма по какъв начин да не споменем и обичаният френски публицист Виктор Юго. Чели ли сте „ Парижката Света Богородица “ (1831 г.)? Именно там Юго употребява постройката, с цел да персонифицира цяла Франция. Книгата разбунила духовете през ХІХ век и довела до организирането на голям брой акции за възобновяване на храма. Наставници били  известните по това време архитекти Жан-Баптист-Антоан Ласю и Южен Виоле-ле-Дюк.

Някога камбаните й били употребявани за изработката на оръдия.

Френската гражданска война била преломен миг в историята на катедралата. „ Новото време “ несъмнено не я пощадило – по разпореждане на дейците на Френската гражданска война тогавашният християнски храм станал знак на Култа към Разума. Така съвсем всичките й камбани били претопени и от тях били направени оръдия за революционерите. Камбаните били възобновени чак в съвремието, през 2013 година.

Готика и съвремие се преплитат.

Химерите и гаргойлите по ъглите на храма са дело на по-съвременната архитектура –  датират от средата на ХІХ век. Причина за слагането им там станал романът „ Парижката Света Богородица “, който въодушевил архитекта Виоле-ле-Дюк за концепцията.

Кулата и петелът.

Върхът на най-високата кула на храма е прочут като „ Стрелата “. Въпреки че пожарът унищожи кулата, петелът, намиращ се там е оживял.  Стойността на петела е доста значима – през 1935 година в металното телце на птицата били вкарани три свещени реликви – това били хипотетично парче от короната от тръни на Христос, както и дребни остатъци на двамата светци-закрилници на града – Св. Женевиев и Св. Дени. Най-вероятно задачата на всичко това била да се направи нещо като „ заветен “ гръмоотвод, с цел да бъдат предпазени всички богомолци в храма.

Истина ли е, че органът в храма е най-големият във Франция?

Пожарът унищожи даже органът в „ Нотр Дам “. Счита се, че това е най-големият орган във Франция – с повече от 8000 тръби е изцяло допустимо. Ясно е, че към този момент няма по какъв начин да разберем.

 „ Нотр Дам “ – всички пътища водят до катедралата.

Край катедралата се намира надпис със звезда с осем лъча, които са вписани в камък. Надписът гласи „ Нулева точка на пътищата във Франция “ – приказва ли ви нещо? Нека поясним – тази точка е там от 1924 година насам и се употребява за измерването на дистанциите сред Париж и останалите обитаеми места във Франция.

Снимки: Уикипедия

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР