Сърцето на човек бие в определен ритъм и с честота,

...
Сърцето на човек бие в определен ритъм и с честота,
Коментари Харесай

Какво представлява аритмията и опасна ли е тя за нас?

Сърцето на човек бие в избран темп и с периодичност, подобаваща за положението на тялото му сега - покой, придвижване, стрес. За да прави ударите си отмерено, сърцето ни разчита на своята електрическа система, която му подава сигнали да се свива. Нормалният сърдечен темп се характеризира с поток на електрически сигнали, минаващи през сърцето.

Аритмия се назовава всеки необикновен сърдечен темп, т.е. всяка смяна, която не е присъща за него.

Можем да разделим аритмията на два съществени типа: тахикардия- когато сърцето бие с интензивен темп и повече от 100 удара в минута, брадикардия- занимателен темп с по-малко от 60 удара в минута. Възможно е също по този начин сърцето да се редуцира с по-ранно начало - това са преждевременни сърдечни контракции, или пък непостоянно - сърдечно вибриране.

Важно е да знаем, че това е проблем, който може да засегне даже изцяло здрави хора без никакви сърдечни проблеми или фамилна обремененост от такива. Това се случва заради доста и разнообразни аргументи, като главните са: тютюнопушене, банкет на алкохол, кофеин и други стимуланти, несъразмерен стрес, болести на щитовидната жлеза.

 фотоси: iStock

Как да разпознаем аритмията?

Основните признаци, за които би трябвало да внимаваме, са: интензивен пулс, сърцетуптене, задъхване, виене на свят, прилошаване, " прескачане " на сърцето, внезапна загуба на физическа мощ, болежка в гърдите, изтощение, припадъци. При съществуване на гореизброените симтоми е наложително да се обърнете към експерт по сърдечно-съдови болести. За сигурна диагностика е необходим обширен обзор и редица проби: лабораторен тест на кръв и урина, електрокардиограма и ехокардиография.

Как можем да установим дали страдаме от аритмия в домашни условия?

Нерядко обаче аритмията протича безсимптомно. Някои апарати за премерване на кръвно налягане от висок клас имат вградена функционалност за отчитане и разбор на аритмичен пулс. Такава е функционалността HIRA (съкратено от Heartbeat Irregularity Rate Analysis, букв. от англ. " разбор на несиметричен сърдечен темп " ). Нейната роля е освен да открива измененията в сърдечния темп, само че и да ги проучва и да ги класифицира в четири разнообразни равнища на риск. Най-ниското Ниво 0 значи, че няма заплаха, а най-високото Ниво 3 посочва заплаха и ви сигнализира, че би трябвало да се консултирате със експерт. HIRA функционалността е налична в .

Как да понижим риска?

Като се грижим допустимо най-добре за сърцето си. Това включва да заобикаляме нездравословни субстаниции и дейности, които биха отключили аритмия- стрес, меланхолия, честа приложимост на алкохол и огромни количества кафе. Добре е да следим постоянно , което в днешно време може да вършим с мобилното приложение Joda, както и да променим метода си на живот към по-здравословен.

 фотоси: iStock
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР