Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама,

...
Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама,
Коментари Харесай

Петков: Сърцето ми е с Украйна, но няма да им дам оръжия

Сърцето ми споделя, че не можем да оставим Украйна сама, само че България мъчно може да се причисли към съдружниците си й да достави оръжие на Киев. Това съобщи в изявление за „ Политико “ министър председателят Кирил Петков, пише БГНЕС.

Той стана министър-председател тъкмо когато Русия усилваше заканите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна, напомня изданието. Сред членовете на Европейски Съюз България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва.

„ България към този момент не е мека страна, която единствено балансира с дейностите си “, сподели Петков малко повече от седмица след войната на Владимир Путин против Украйна. „ Искаме всички да виждат България като мощен член на НАТО и Европейски Съюз, който не е непредсказуем, говорещ в един глас “, добави той.
 
Петков също отхвърли концепцията за „ сфери на въздействие “, при които по-големите страни като Русия могат да постановат де факто буферни зони отвън своите граници.

„ Много не ми харесва концепцията някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там “, съобщи българският министър председател.

Символично Петков сподели, че Украйна „ ще получи моя глас през днешния ден “, с цел да стане страна кандидатка за участие в Европейски Съюз. „ Сърцето ми споделя, че не можем да оставим Украйна сама “, сподели той.

Но до момента в който България „ поддържа напълно ” всички наказания против Русия до момента, Петков алармира, че въпреки всичко би трябвало да вземе поради политическата сензитивност вкъщи.
 
Той призна, че за страната му ще бъде мъчно да се причисли към съдружниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков също по този начин не утвърждава концепцията за неразрешена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да глоби съветския нефт заради енергийната взаимозависимост на България от Москва.

„ Политико “ напомня, че Петков е икономист приключил в Харвард, само че е дилетант в политиката. Той се прочу предходната година като герой против държавната корупция.

Петков се разграничава от предшественика си Бойко Борисов – консервативният някогашен телохранител и пожарникар, който беше отхвърлен от властта предишния април заради всеобщи митинги поради корупция.
 
Във вакуума, оставен от след рухването на държавното управление на Борисов, 41-годишният бизнесмен стана краткотраен министър на стопанската система в служебната администрация. Той бързо закупи известност като министър, откакто разобличи подкрепяната от страната корупция.

До септември Петков впрегна тази известност, с цел да сътвори политическа партия „ Продължаване на смяната “ с още един харвардски ученик. След ненадейно мощно показване на партията на парламентарни избори през ноември, Петков пое кормилото на новото държавно управление през декември, написа още „ Политико “.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР