Сармичките, независимо дали за зелеви или лозови, фигурират традицонно в

...
Сармичките, независимо дали за зелеви или лозови, фигурират традицонно в
Коментари Харесай

Кулинарни хитрости при готвене на сарми

Сармичките, без значение дали за зелеви или лозови, попадат традицонно в българското меню. Всяка стопанка може да развихри въображението си и да ги изпълни с каквато пожелае плънка, само че с цел да станат вкусни, е добре да знаете и някои хитрости, които да прилагате по време на оформянето и термичната им обработка. Ето какво е значимо да знаете при готвенето на сармички:

Най-разпространени са зимните сармички, приготвени с кисело зеле. В същото време обаче нищо не Ви пречи да си приготвите и през другите сезони ароматни сармички, които да са от прясно зеле.

За тази цел е належащо само да бланширате зелевите листа за няколко минути във вряща подсолена вода. Ако желаете те да имат леко кисел усет, сходно на обичайното кисело зеле, можете да добавите и малко оцет или лимонен сок във водата, в която ще бланширате листата.

Винаги завивайте добре сармичките, които приготвяте. Плънката им би трябвало да успее да се задуши, заради което и загъването е извънредно значимо.

Не забравяйте, че с изключение на зелеви листа, за загъването на сармички, можете да употребявате и лозови листа, листа от лапад, от лобода, ревен, алено цвекло и всевъзможни други листни зеленчуци. Препоръчително е обаче те също да бъдат авансово бланширани в подсолена вода.

 Лозови сарми

Когато към този момент сте създали сармички, сложете на дъното на съда и няколко листа от това, което сте употребявали за увиването им. Независимо дали са зелеви, лозови и каквито сте си решили сармички, не пропускайте да покриете и дъното с 2-3 реда листа, с цел да не загорят сармите.

Можете даже и откакто ги подредите, да ги покриете с листа, с цел да сте сигурни, че ще се задушат добре. Задължително ги варете похлупени с паница и чак тогава комплициран похлупак на съда.

Сармичките могат да се опекат и във фурната, само че имайте поради, че по този начин стават малко по-сухи, заради което е добре да ги печете с някакъв сос, най-добре доматен.

Ако приготвяте сармите с месна плънка е добре авансово да задушите леко месото, да добавите ориза и да подправите по собствен усет плънката. Така ще сте сигурни какъв брой плънка да слагате на сармите.

Винаги подреждайте сармичките компактно една до друга в съда, в който ще ги готвите. Така няма да изпада плънката им даже и в случай че не сте съумели да ги завиете добре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР