Сърбия упрекна Косово за изготвения от албанския депутат Арменд Муя

...
Сърбия упрекна Косово за изготвения от албанския депутат Арменд Муя
Коментари Харесай

Сърбия: Косово има списък със сърби, които трябва да бъдат арестувани

Сърбия укори Косово за направения от албанския народен представител Арменд Муя лист със сърби, които би трябвало да бъдат задържани.

Муя, народен представител от Движение Самоопределение, ръководено от косовския министър-председател Албин Курти, предложи да бъдат задържани сърби, измежду които синът на сръбския президент Александър Вучич Данило Вучич и брат му Андрей Вучич. Списъкът беше споделен в обществените мрежи.

Сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи, че публични лица в Прищина по-рано са отрекли съществуването на листата, само че той е оповестен от публично лице.

``Това е описът на сърбите, които би трябвало да бъдат задържани и чието битие Прищина публично отхвърли преди няколко дни. Това още веднъж демонстрира какъв брой тъкмо може да им се има доверие. Това е и следващото брутално обръщение от Прищина, че сърбите не могат да се усещат в сигурност в Косово на Курти``, сподели тя.

Бърнабич съобщи, че описът е нова провокация, като упрекна Курти, че непрестанно провокира спор.

" Това е нова провокация, нова дестабилизация на района, нов опит за основаване на безпорядък, което Курти непрестанно прави за да предизвика спор ", сподели Бърнабич. " След това никой в интернационалната общественост няма право да си затваря очите пред обстоятелството, който даже Прищина към този момент не крие, а точно, че има лист с нежелани сърби. "

Бърнабич прикани интернационалната общественост да поддържа сърбите в Косово.

" Отново приканвам всички заинтригувани страни от интернационалната общественост да не си затварят очите пред терора, който се прави против сърбите в Косово и Метохия. Откритите закани, общественото заплашване и политическото гонене са действителността, в която живеят всички жители на територията на Косово и Метохия, които не са с албанска народност ", съобщи Бърнабич.

Сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи пред кореспонденти, че описът е неприличен.

" За всички е ясно, че президентът Вучич и Сърбия са градивна част от разговора Белград-Прищина. Всички знаят, че Курти е проблем, само че какво вършат, с цел да го решат? Те мълчат и поддържат прогонването на сърбите от Курти в северната част на Косово ", съобщи Дачич.

Междувременно Муя съобщи, че е предложил листата с арести, с цел да се отърве Митровица от закононарушенията, бандите и барикадите.

" Трябва да бъдат задържани представители на незаконни организации ", в това число и представители на партията " Сръбска листа ", които са се разбунтували против косовското държавно управление и жителите ", сподели Муя.

Сръбската листа - малцинствена политическа партия в Косово - дефинира листата на Муя като следващия лист за гонене на косовските сърби. /БГНЕС, Анадолска агенция
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР