Сърбия трябва да оттегли военните си, разположени близо до границата

...
Сърбия трябва да оттегли военните си, разположени близо до границата
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Сръбските войски на границата с Косово са заплаха за мира на Балканите

Сърбия би трябвало да отдръпна военните си, ситуирани покрай границата с Косово, тъй като съставляват заплаха за мира и стабилността в района, съобщи президентът на Косово Вьоса Османи в диалог с командира на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч, заяви районната телевизия Ен 1, базирайки се на косовската телевизия РТК2.

Османи акцентира потребността от предприемане на съответни ограничения против Сърбия след „ акта на експанзия и терористичното нахлуване на паравоенни и престъпни групи, които са били водени на терен от Милан Радойчич, а политически – от (сръбския президент) Александър Вучич “.

Тя посочи, че повишението на сигурността по продължение на границата е належащо деяние за предотвратяването на повтаряне на събитията от 24 септември, когато един косовски служител на реда почина в конфликт с въоръжена група. Трима косовски сърби починаха при последвалата престрелка, а някогашният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби " Сръбска листа " Милан Радойчич пое цялата отговорност.

Османи благодари на Мънч за продължителната поддръжка на НАТО в поддържането на стабилността и мира в Косово и в района след конфликтите.

На срещата бе очебийно и смисъла на близкото съдействие на институциите за сигурност на Косово и НАТО в оправянето с провокациите, свързани със сигурността в страната и района.

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Прищина и Белград водят договаряния с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР