Сърбия ще инвестира колкото е нужно, за да започне местно

...
Сърбия ще инвестира колкото е нужно, за да започне местно
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия започва да произвежда Спутник V до края на годината

Сърбия ще влага колкото е нужно, с цел да стартира локално произвеждане на съветската ваксина против ковид Спутник V до края на годината, съобщи през днешния ден сръбският президент Александър Вучич за Ройтерс.

Очаква се група съветски експерти да посетят Сърбия идната седмица за диалози за производството на имунизацията в западната ни съседка.

Вучич и съветският президент Владимир Путин са постигнали кардинално съглашение за започване на процедура за произвеждане, която сръбският президент разказа като " комплицирана и сложна ".

В Сърбия към този момент са имунизирани 530 000 души, или към 7,5 % от популацията. Страната е на четвърто място в света по брой имунизирани на 100 души след Израел, Англия и Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

Според националната имунизационна стратегия сега сърбите могат да избират сред имунизациите на Пфайзер и Бионтек, китайската Синофарм и съветската Спутник V.

" В момента нямаме потенциали /за производство/, само че ще ги изградим. Няма значение какъв брой ще коства това, ще влагаме ", сподели Вучич.

От началото на епидемията в Сърбия са регистрирани 402 700 инфектирани и 4085 смъртни случая, което сложи здравната система на ръба на издръжливостта. Броят на новозаразените спадна през последните седмици, само че хиляди още се лекуват в лечебните заведения.

Вучич сподели, че Сърбия има намерение да създава Спутник V освен за свои лични потребности, само че и за експорт в страните от района.

Сърбия чака да получи 200 000 дози от съветската ваксина този месец, 500 000 дози Синофарм, към 90 000 дози Пфайзер-Бионтех и " първите количества от над 100 000 дози " ваксина на АстраЗенека.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР