Сърбия постигна споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за двугодишно

...
Сърбия постигна споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за двугодишно
Коментари Харесай

Сърбия се договори с МВФ за споразумение на стойност 2,4 млрд. евро

Сърбия реализира съглашение с Международния валутен фонд (МВФ) за двугодишно стендбай съглашение в размер на 2,4 милиарда евро, заяви белградската организация Бета.

Икономистът Милан Неделкович оцени, че главната причина за новото съглашение на Сърбия с МВФ е нуждата да се обезпечат парични средства, които могат да бъдат употребявани в интервал на рецесия, защото разрешава по-ниски разноски от директните заеми на интернационалния финансов пазар, съобщи Българска телеграфна агенция.

Споразумението с МВФ сигурно няма да навреди. Фактът, че можем да получим спомагателната ликвидност, която е нужна сега, в случай че има потребност от нея, е хубаво нещо, съобщи Неделкович. Той добави, че в случай че Сърбия има съглашение с МВФ, тя е под по-строг мониторинг от фонда.

Неделкович изясни, че съглашението е позитивен сигнал за интернационалните вложители, които обмислят да влагат в сръбски облигации или сръбската стопанска система, защото те знаят, че МВФ ще следи вътрешната икономическа и фискална политика и ще подсигурява, че тя ще бъде мощна, като в това време време страната би трябвало да работи в допълнение за довеждане докрай на промяната на обществените предприятия.

Тегленето на пари може да не е належащо, както бе през 2015 година, когато Сърбия имаше стендбай съглашение и когато не бяха теглени средства, счита Неделкович.

Ако към момента има потребност от средства от МВФ, той се надява страната да похарчи парите за вложения, макар че следващата година предстоят огромни вноски по заема, които би трябвало да бъдат рефинансирани.

Очаква се бордът на шефовете на МВФ да удостовери публично съглашението със Сърбия през декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР