Сърбия, освен извънредно положение, въведе и полицейски час тази седмица.

...
Сърбия, освен извънредно положение, въведе и полицейски час тази седмица.
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Италия надмина Китай по брой починали

Сърбия, с изключение на изключително състояние, вкара и полицейски час тази седмица. Наказанието за хора, които са в самоизолация и нарушат разпоредбите, а и се потвърди, че са заразили или " нарушили здравето " на различен човек, може да стигне 12 години затвор.09:43Коронавирусът даде мотив за рецесия в КосовоКоалиционният сътрудник на премиера Албин Курти, Демократичната лига на Косово Иса Мустафа, изиска избор на съмнение против кабинета поради спор дали би трябвало да се вкара изключително състояние, приключил с оставката на вътрешния министър.

Коалицията бе построена трудно и разликите в нея се обрисуваха още откакто Косово предложи отпадане на наказателните мита за сръбски артикули поради спор с Белград. Съединени американски щати оказват напън за цялостно отпадане на митата без условия - нещо, което Мустафа поддържа, а Курти отхвърли (и желае стъпки от Сърбия в подмяна на положителната си воля) - и по този начин коронавирусът се оказа единствено мотив за посления епизод на напрежение.09:20Извънредното състояние обърка сметките в СкопиеОт нощес Северна Македония е в изключително състояние, което ще продължи 30 дни, поради ковид. Това желаеха македонските политически партии и след известни запаси президентът Стево Пендаровски се съгласи да го вкара с изказване от нощес.

Първото изключително състояние в късата, само че нелека история на самостоятелна Северна Македония ще върви ръка за ръка с отлагането на изборите и - по думите на Пендаровски - вотът ще може да е едвам когато " има опция ".

Щетите за фирмите са големи, а опциите за управляващите за реакция - лимитирани, защото Народното събрание е разхлабен, а кабинетът - длъжностен и никой не знае какъв брой ще продължи мандатът му, плануван единствено за 100 дни за осъществяване на изборите на 12 април. Важното обаче е в този момент да се опази животът на жителите и да се пресече вероятен " още по-голям пик ", сподели Пендаровски. " В държавното управление няма и най-малка алтернатива " какво би трябвало да се направи, само че въпреки всичко някои издания подлагат на критика настоящето безредие и се питат какъв брой може да продължи.08:43Нов внезапен скок на болните в Турция Заразените в Турция бяха едвам под 20 при започване на седмицата и от този момент броят им не стопира да пораства внезапно. Най-малко 191 са болните сега.

След като втори инфектиран умря, турският президент Ердоган прикани жителите да си останат вкъщи. Кафенетата са затворени, полетите до редица страни стопираха, а преди този момент и границите с Европейски Съюз стопираха да пропущат влизащи и излизащи в страната.08:35 " Този вирус няма да ни победи. Напротив. Ще ни направи по-силни като общество; по-ангажирано, по-силидарно, по-обединено общество, готово да се изправи против всяка компликация. " Това сподели крал Фелипе Шести в послание до испанците в миг, когато гневът към кралското семейство нараства поради информация, че татко му, Хуан Карлос, е получил нерегламентирано средства от Саудитска Арабия.

Вчера испанци под карантина излязоха на балконите си, с цел да дрънчат с тенджери и тигани като митинг и настояха абдикиралият в интерес на сина си монарх да подари милионите на испанската здравна система, опитваща се сега да се оправи с ковид.08:32Австралия и Нова Зеландия се затворихаАвстралийският министър председател Скот Морисън разгласи в четвъртък, че затваря границите за непознати жители и чужденци без право на престояване от 21 часа локално време в петък, тъй като големият брой от случаите в страната са импортирани. Досега тук са регистрирани към 600 инфектирани и 6 умряли. Нова Зеландия вкара същия режим, само че от среднощ в четвъртък и министър председателят Джасинда Ардърн предизвести сънародниците си в чужбина да побързат да се приберат, тъй като се изчерпват опциите това да стане, откакто доста самолетни компании анулират полетите си.

Забранено е и влизането на чужденци с визи, в това число студенти и сезонни служащи. В страната има 28 инфектирани и няма смъртен случай. Тази седмица Ардърн разгласи един от най-големите в света пакети помощи за превъзмогване на рецесията с еквивалент на 4% от Брутният вътрешен продукт.08:26Китай ще изпрати маски в ЕвропаКитай ще изпрати повече от 2 млн. защитни маски на Европейския съюз, откакто Европа стана епицентър на пандемията от ковид. Това разгласи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от " Франс прес ". Китайският министър председател Ли Къцян е споделил на Фон дер Лайен в телефонен диалог, за изпращането на медицинските материали, разгласи тя в " Туитър ".

" Обединихме се към разбирането, че битката против ковид е световна, че би трябвало да си оказваме помощ в сходни сложни моменти. Китай не е не запомнил помощта, която му оказа Европейска комисия през януари, когато бе център на епидемията ", сподели Фон дер Лайен. Тогава Европейски Съюз изпрати 50 тона медицински материали на Китай, напомни тя.

Доставката на медицински материали се чака скоро и включва 2 милиона хирургически маски, 200 хиляди маски вид N-95 (също защитни) и 50 000 теста за разкриване на ковид. " Подобряваме производството си, пренастройваме индустриалните линии, само че това изисква няколко седмици. Междувременно сме признателни за помощта, получена от Китай ", сподели ръководителят на Европейска комисия. Китайската компанията за електронна търговия " Алибаба " изпрати защитни маски на Франция и Италия, с цел да им помогне да се преборят с разпространяването на ковид. 08:24Милиардерът Илон Мъск предложи предприятията му, измежду които производителите на електрически автомобили " Тесла " и на акумулаторни акумулатори, да се пренастроят за потребностите от апарати за обдишване на хора с изключително тежки случаи на ковид. Реакциите на предлагането му в обществените мрежи бяха да не се колебае, тъй като недостиг на такава инсталация има и ще има. В сряда СЗО прикани Китай да усили производството на здравно съоръжение, а General Motors и Ford Motor оповестиха, че разговорят по този въпрос с Белия дом.

Компании като Foxconn, която другояче работи най-вече за Apple, мина към произвеждане на защитни маски. Китайската BYD, която създава електрически автомобили, заяви, че всеки ден създава към 5 млн. маски и 300 хиляди бутилки с дезинфектант за ръце. Администрацията на Доналд Тръмп прикани строителните компании в Съединени американски щати да дарят респираторни маски наболници и здравни служби, тъй като има дефицит в страната.08:22Швейцария отсрочи референдум за имиграциятаШвейцарските управляващи оповестиха, че поради епидемията от ковид ще бъде отсрочен плануваният за май референдум за имиграцията, съобщи ДПА. " Ситуацията, зародила поради COVID-19, прави невероятно провеждането на осведомителна акция и манифестации на гласоподаватели, а по този начин партиите и другите политически играчи не могат да организират срещи и да излагат своите позиции ", изясни държавното управление.

Референдумът бе иницииран от дясната Швейцарска национална партия, която искаше гласоподавателите да поддържат прекратяването на съглашението за свободно придвижване на служащи сред Европейския съюз и Швейцария (която не е член на ЕС). Референдумът може да се състои през септември или ноември според от епидемиологичната конюнктура.

Федералният съвет (правителството) на Швейцария приключи за три месеца издаването на шенгенски и национални визи за жители на трети страни (извън ЕС) поради епидемията. Обявено бе също по този начин, че се вкарва ограничаване за шест месеца върху продажбите на някои необятно употребявани болкоуспокоителни и антитемпературни медикаменти, с цел да се предотврати паническото им изкупуване по отношение на епидемията. Според мярката човек ще може да купува единствено по една опаковка дневно от медикаменти, включващи парацетамол и ибупрофен. Говорител на държавното управление уточни по отношение на това, че мярката не се дължи на дефицит на такива лекарства, а е " сигнал към хората да не не купуват ненужно доста, и с цел да се контролира обстановката, тъй като няма причина за паническо пазаруване ". 08:18Нито един нов случай в УханЗа пръв път от началото на пандемията, почнала от китайския град Ухан, няма нито един нов случай на ковид. Това се отнася и провинций Хубей, чийто център е Ухан.

В цялостен Китай няма и нито един нов случай на " локална " заразаза. Всички са породени от хора, пристигнали в Китай неотдавна. За вчерашния ден в континентален Китай има 34 новопотвърдени случая, заяви китайската Национална здравна комисия. Предишния ден те бяха двойно по-малко, 13. От тези 34 привнесени инфекции, 21 от случаите са в Пекин.

Китай и други азиатски страни сега се притесняват, че единствено са си мислели, че най-лошото е минало, а в действителност следва. Повече четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (744)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР