Сърбия изглежда се готви да се дистанцира от Русия. Балканската

...
Сърбия изглежда се готви да се дистанцира от Русия. Балканската
Коментари Харесай

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Сърбия наподобява се готви да се дистанцира от Русия . Балканската страна към момента не се е включила към антируските наказания, макар че последните ходове на Белград допускат, че страната скоро може публично да " избере страна " в руско-украинския спор , написа Никола Микович за Diplomati Courier.

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна, Сърбия се пробва да резервира неутралната си позиция във връзка с война, която към този момент донесе доста промени в съществуващия световен ред . Страната от Югоизточна Европа осъди дейностите на Русия, макар че отхвърли да наложи наказания на Москва. С други думи, Белград се пробва да балансира стремежите си за присъединение към Европейския съюз с тесните си политически и енергийни връзки с Кремъл.

Сега, когато Русия е изолирана и позициите й на интернационалната сцена доста отслабнаха, Сърбия евентуално не може да продължи " да прави бизнес както нормално " със своя номинален стратегически сътрудник. Политически Белград към момента може да разчита на поддръжката на Русия във връзка с Косово - територия, която едностранно разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година и е приета за самостоятелна страна от множеството западни страни - въпреки и не от четири държави-членки на Европейски Съюз: Гърция, Кипър, Испания и Словакия. Според сръбския президент Александър Вучич обаче нещата за Белград се трансформираха към по-лошо, откакто съветският президент Владимир Путин употребява косовския казус, с цел да оправдае признаването от Русия на Донецката национална република и Луганската национална република .

По време на срещата си с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш на 26 април съветският президент сподели , че през 2014 година, когато Русия отвоюва Крим от Украйна, хората на Крим са " работили на практика по същия метод като хората, живеещи в Косово - те взеха решение за самостоятелност . " Говорейки за едностранно оповестената самостоятелност на Косово, Путин акцентира, че републиките на Донбас могат да се употребяват със същото право без позволение от централното държавно управление на Украйна и да разгласят своя суверенитет " откогато е основан прецедентът ".

разгласиха първи страници с извънредно сериозни заглавия за съветския водач, потвърждавайки, че той " заби нож в гърба на Сърбия ". Дори президентът Вучич наподобява е трансформирал реториката си във връзка с Путин .

" Сега имаме проблем, тъй като Западът ще прикани Сърбия бързо да се насочи към признание на Косово, с цел да могат да кажат на Путин, че Донбас и Косово не са по един и същи метод ", акцентира Вучич.

Следователно не е изненадващо, че немският канцлер Олаф Шолц намерено сподели, че признаването на Косово - нещо, което Германия направи от дълго време - ще бъде част от бъдещото съглашение сред Белград и Прищина . В средносрочен проект Западът евентуално ще притисне Сърбия да признае Косово, както и да се причисли към антируските наказания. Балканската страна, напълно заобиколена от членове на НАТО и Европейски Съюз , наподобява няма доста място за политически маневри .

Съвсем наясно с такава сложна позиция, сръбските управляващи към този момент намекнаха, че страната де факто ще бъде на западната страна в нова геополитическа борба в Студена война против Русия . Въпреки че Сърбия разгласи боен неутралитет през 2007 година, хърватските медии оповестиха, че Белград е разрешил железопътен превоз на небойно военно съоръжение за Украйна да пресича сръбска територия. Съобщава се, че влакът е влезнал в Хърватия от Унгария на 23 април и по-късно е траял през Сърбия за Румъния. Подобно деяние обаче не провокира безпокойствие в Москва, макар че някои отчети сочат, че Сърбия също е доставяла оръжия на Украйна .

Освен че дава открита поддръжка на раздраната от война нация, Западът също наподобява чака Сърбия да понижи енергийните си връзки с Москва .

Руският енергиен колос " Газпром " и неговото дъщерно сдружение " Газпромнефт " имат 56,15% от петролната промишленост на Сърбия (NIS) и това е нещо, което се трансформира в главоболие за балканската страна. Въпреки че Вучич сподели, че Белград няма да национализира NIS, сръбските управляващи търсят метод да понижат съветското въздействие в енергийния бранш на страната .

" Трябва да защитим енергийната непоклатимост непременно , даже с цената на смяна в структурата на собствеността на NIS . Няма да лишаваме нищо от никого, само че би трябвало да се грижим за себе си ", разяснява Зорана Михайлович, вицепремиер на Сърбия и министър на минното дело и енергетика, като уточни, че " войната в Украйна се промени и занапред ще промени Сърбия ".

Според известията, държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) се интересува от изкупуването на контролния пакет на NIS и е в контакт както с " Газпром ", по този начин и с държавното управление на Сърбия. Подобна покупка наподобява реалистична, като се има поради, че Сърбия към този момент построява газовия интерконектор със прилежаща България , който ще свърже двете страни с азербайджанските производители на газ. Интерконекторът, който се чака да бъде приключен до октомври 2023 година, също по този начин ще разреши на Сърбия и други страни от района да имат достъп до разнообразни източници на газ през Южния газов кулоар и терминала за полутечен природен газ (LNG) покрай Александруполис, Гърция. С други думи, те ще се опитат да реализират диверсификация от съветския газ.

Проблемът обаче е, че към момента не е несъмнено дали газът от Азербайджан може изцяло да размени съветския , най-малко в кратковременен проект . През 2023 година се чака Азербайджан да достави европейските страни с 11 милиарда куб. м природен газ, което не може да задоволи европейските потребности, като се има поради, че сега Европейски Съюз внася 169 милиарда куб. м газ от Русия.

Сърбия , от своя страна, заради географското си състояние , ще показа енергийната и политическата орис на Европа, каквато и да е тя .
 Atlantic Council: Енергийната сигурност е решаващa за бъдещето на НАТО в Черно море
Atlantic Council: Енергийната сигурност е решаващa за бъдещето на НАТО в Черно море

Атака в Черноморския район може да има непредвидени политически или военни последици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР