Сърбия и Косово постигнаха споразумение за прекратяване на продължилия близо

...
Сърбия и Косово постигнаха споразумение за прекратяване на продължилия близо
Коментари Харесай

Радост в Косово! Глобите отпадат, избегнаха етнически конфликт

Сърбия и Косово реализираха съглашение за преустановяване на траялия близо две години спор за регистрационните номера на колите в Северно Косово, за който Западът предизвести, че може да разпали етническо принуждение. Това разгласи Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

" Имаме договорка ", заяви Борел в Туитър след постигането на съглашението в Брюксел с посредничеството на Европейски Съюз.
-->
" Много се веселя да разглася, че основните договарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на Европейски Съюз за ограничения за отбягване на по-нататъшна ескалация и за цялостно концентриране върху предлагането за нормализиране на връзките им ", написа в Туитър ръководителят на европейската дипломация.

Косово планираше от през днешния ден да стартира да постанова санкции на към 10 000 сръбски водачи, които не престават да употребяват издадени в Сърбия регистрационни номера.

Предишният опит за договаряне - сред премиера на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в понеделник - се провали и Косово беше насила да отсрочи влизането в действие на санкциите с 48 часа по гледище на Съединени американски щати.

" Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще приключи по-нататъшните дейности, свързани с пререгистрацията на транспортни средства ", разясни Борел.

Европейският първи посланик сподели, че ще предложения двете страни през идващите дни да обсъдят предложение на Европейски Съюз, подкрепено от Франция и Германия, което ще даде опция на враждуващите страни да възстановяват връзките си.

Президентката на Косово Вьоса Османи благодари на Вашингтон за съдействието. " Подкрепата им за процеса на разговор сред Косово и Сърбия е незаменима. Косово е признателно ", написа тя в Туитър.

Съединени американски щати приветстват съглашението сред Сърбия и Косово за слагане завършек на близо двегодишния спор за регистрационните номера в Северно Косово, съобщи в официално съобщение представителят на Държавния департамент Нед Прайс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР