Сърбия е седмата страна в Европа и десетата в света,

...
Сърбия е седмата страна в Европа и десетата в света,
Коментари Харесай

Сърбия ще съхранява данни на ЦЕРН

Сърбия е седмата страна в Европа и десетата в света, в която ще се съхраняват данни на Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН), заяви през днешния ден сръбският министър председател Ана Бърнабич, представена от Танюг.

Бърнабич се срещна през днешния ден в Белград с делегация на ЦЕРН, отпред с ръководителката на Отдела за осведомителни технологии на организацията Енрика Поркари. Днес ще бъде подписан и Меморандум за съгласие за съдействие при въвеждането в употреба на Световната компютърна мрежа на Големия адронен колайдер за образуване на Тиер-1 център.

„ Сърбия желае да се трансформира в една от водещите страни във връзка с високите технологии, изкуствения разсъдък и биомедицината “, акцентира Бърнабич и добави, че това съдействие съставлява добра опция за страната.

По думите ѝ подписването на меморандума е отлична изходяща точка за това Сърбия да се трансформира допустимо най-скоро в част от световната компютърна инфраструктура, чиято цел е да предложи запаси, да съхранява, обработва, предава и проучва данни от огромния адронен колайдер в ЦЕРН.

Енрика Покари означи, че ангажираността, както и визията на Сърбия във връзка с науката, нововъведенията и технологиите е отличен образец и ентусиазъм и за други страни.

ЦЕРН съхранява данни още в Канада, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Тайван, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР