Сърбите в Северно Косово, които блокират пътища през последните 19

...
Сърбите в Северно Косово, които блокират пътища през последните 19
Коментари Харесай

Вучич: Сърбите в Северно Косово ще премахнат барикадите

Сърбите в Северно Косово, които блокират пътища през последните 19 дни в символ на митинг против задържането на някогашен служител на реда ще стартират премахването на барикадите тази заран, съобщи нощес сръбският президент Александър Вучич, представен от Ройтерс.
" Това е дълъг развой. Ще отнеме известно време ", съобщи той след среща със сръбското население в Северно Косово. 

Бившият чиновник на реда Деян Пантич, чието задържане провокира митинги измежду сръбското малцинство в Косово, беше подложен под домакински арест през вчерашния ден по искане на прокуратурата.
Европейският съюз и Съединените щати са обезпокоени от продължаващата напрегната обстановка в северната част на Косово и приканват страните да деескалират обстановката, се показва в взаимно изказване, публикувано през вчерашния ден от Държавния департамент на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.
Бивш косовски сръбски служител на реда беше задържан на 10 декември за нахлуване против настоящ полицейски чиновник. Арестът провокира митинги, съпроводени от принуждение, от страна на сръбското малцинство в Косово. Той ще бъде освободен от ареста и подложен под домакински арест, съобщи представител на съда през днешния ден, в опит да бъде успокоено напрежението сред Косово и Сърбия.

В взаимното изказване Европейски Съюз и Съединени американски щати приканиха всички да проявят " оптималната въздържаност " и да подхващат " незабавни дейности " за деескалация на обстановката в Северно Косово.
Европейски Съюз и Съединени американски щати работят със сръбския президент Александър Вучич и с косовския министър председател Албин Курти за намиране на политическо решение за усмиряване на напрежението, се отбелязва в известието. 
Те също по този начин приветстват уверенията на косовското управление, че не съществува лист с косовски сръбски жители, които ще бъдат задържани или преследвани поради мирни митинги или издигане на барикади.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
29 Дек 20222829 Дек 202215528 Дек 2022152428 Дек 2022155928 Дек 2022194128 Дек 2022657КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022103924 Дек 2022249017 Дек 2022135428 Дек 2022274
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР