Сараево. Седем военнослужещи от българския национален контингент, участващ в операцията

...
Сараево. Седем военнослужещи от българския национален контингент, участващ в операцията
Коментари Харесай

Български военнослужещи бяха отличени за успешно участие в операцията на Европейския съюз „Алтеа“

Сараево. Седем военнослужещи от българския народен контингент, участващ в интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ Алтеа “ (EUFOR) получиха през вчерашния ден, 27 март, медали за сполучливо присъединяване в задачата. На церемонията в база „ Бутмир “, Сараево, бяха наградени и 84 военнослужещи от Австрия, Словакия, Словения, Турция и Унгария, участници в интервенцията. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата.
Медалите, върху които е изписан надпис на латински „ Pro Pace Unum “ (Обединени за мир), бяха връчени от генерал-майор Антон Валднер - пълководец на EUFOR, бригаден военачалник Джозеф Спишак - шеф на щаба на EUFOR, полковник Алп Оздемир – заместник-началник на щаба по интервенциите, полковник Николай Киров – заместник-началник на щаба по поддръжката и полковник Джунейт Чакър - заместник-началник на щаба по създаване на качества.
От името на наградените капитан Ваня Миткова-Курташка, която извършва длъжността офицер по планирането и надзор на напредването, акцентира, че присъединяване в интервенцията на Европейски Съюз е добра опция да се споделя опит и да се построяват положителни взаимоотношения сред сътрудниците.
Церемонията се командваше от подполковник Йордан Василев от военно формирование 32990 - Пловдив, който е назначен за офицер по обмисляне на логистичното обезпечаване в щаба на интервенцията.
От началото на септември 2012 година приносът на България в интервенция „ Алтеа “ е с до 11 военнослужещи, които са на длъжности в щаба на интервенцията в Сараево, и лека маневрена рота с Национален поддържащ детайл до 140 военнослужещи и до 40 единици военна техника в състава на междинния запас. Ротата от състава на 61-ва механизирана бригада се намира в България и поддържа нужното положение на подготвеност за развръщане.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР