Сара Вагенкнехт има свой проект за партия, която ще е

...
Сара Вагенкнехт има свой проект за партия, която ще е
Коментари Харесай

Нова проруска партия в Германия: Какво може да се очаква

Сара Вагенкнехт има собствен план за партия, която ще е проруска и антимиграционна. С това си деяние тя разцепи Левицата и я вкара в тежка рецесия. Съотношението на политическите сили в Германия може мощно да се промени.

я е измежду най-харизматичните фигури в немската политика и бе едно от най-разпознаваемите лица в Лявата партия. Сара Вагенкнехт в този момент основава собствен личен политически план. Каква партия ще бъде нейната групировка " Съюз Сара Вагенкнехт - за разсъдък и правдивост "?

Очаква се новата партия да бъде учредена при започване на идната година. Според социолози тя вероятно би могла да събере поддръжка от над 20 на 100 от немските гласоподаватели, което би отредило на новата групировка място измежду най-големите партии в Германия. Но даже и при по-слаба поддръжка тя е с капацитет да промени съотношението на политическите сили.

Първата вождистка партия в днешна Германия

Появата на партия, толкоз мощно фокусирана върху фигурата на водача, е ново събитие в политическия живот на Германия. Всички останали огромни немски партии до момента са се основавали на избрана идеология: социалдемократическа, християндемократическа, демократична и така нататък Вярно е, че дяснопопулистката " Алтернатива за Германия " (АзГ) не стъпва върху обичайната идеология. Тя обаче не може да бъде класифицирана и като партия от лидерски вид.

Партиите, които употребяват името на водача в наименованието си, най-често са популистки. Такива партии нормално нямат ясна социално-икономическа идея, партийната им стратегия е еклектична, борят се за гласовете на всички недоволни, предлагайки сякаш лесни решения на комплицирани проблеми и залагайки на опълчването си против обичайните партии и на политическия хайлайф като цяло.

Популисткият темперамент нормално се показва и в апели да се гласоподава за прекомерно общи и неразбираеми лозунги като " правдивост " и " здрав разсъдък ". Дали " Съюз Сара Вагенкнехт " (ССВ) ще се трансформира в популистка партия, ще покаже бъдещето. Но в случай че се очертае като такава, тя ще бъде лявопопулистка. Но по тематиката за мигрантите тя ще бъде много близка до десните популисти от " АзГ ".

Лява политика с десен уклон по въпросите на миграцията

Основното обръщение на 54-годишната Сара Вагенкнехт гласи: методът, по който Германия се ръководи отдавна насам, не дава отговор на желанията на болшинството от германците. " Много хора към този момент не имат вяра на страната и считат, че нито една от наличните партии не съставлява техните ползи ", твърди тя. Същото се отнася и за Лявата партия, уверена е Вагенкнехт. А главните лозунги на основателката на новата партия гласят: " здрав разсъдък в стопанската система ", " обществена правдивост " и " мир ".

Сара Вагенкнехт подлага на критика глобите на Европейски Съюз срещу Русия, които били лишили Германия от на ниска цена газ и нефт. На процедура съветските енергийни доставки не са спирали, единствено че в този момент те дошли на по-високи цени под формата на дизелово гориво от Индия или съветски полутечен природен газ през терминал в Белгия.

Вагенкнехт прикани и за това да се постави завършек на " слепия екоактивизъм " и осъжда " нерегламентираната миграция, която частично изостря проблемите в учебните заведения, изключително тези в бедните квартали. Тя назовава линията Газа " дълготраен затвор навън ", само че в същото време счита, че Израел сигурно има право да се пази от нападенията на терористите от Хамас.

Накратко, програмата на партията на Сара Вагенкнехт можем да формулираме по този начин: класическа лява политика в полза на по-бедните с корав десен метод към миграцията и с сериозен взор към екополитиката.

За мир с Русия и срещу доставките на оръжие за Украйна

Съвършено ясно е какво Сара Вагенкнехт схваща под " мир " или " битка за мир " по отношение на войната на Русия против Украйна. Създателката на ССВ упорства да спрат доставките на оръжие за Украйна, с цел да бъде принудена тя да " спре кръвопролитията " и да се съгласи на мирни договаряния с Русия – без значение, че Русия продължава да държи в окупация забележителна част от украинската територия.

Така че основаването на партията на Сара Вагенкнехт на доктрина изцяло дава отговор на ползите на Кремъл: новата групировка се обрисува да бъде твърда съпротива на настоящето държавно управление на Германия, ще е срещу доставките на оръжие за Украйна и под знамето на пацифизма ще поддържа несъмнено проруски курс, ще работи против разполагането на бойци от Бундесвера наоколо до съветските граници и против глобите на Европейски Съюз срещу Русия, както и за обновяване на съветските енергийни доставки.

Ще открадне ли гласоподаватели от " Алтернатива за Германия "?

Девет леви депутати в Бундестага последваха Сара Вагенкнехт, с което тя на процедура унищожава Лявата партия, която продължава да губи известност. Традиционно тази партия е проруски настроена: постоянно се е противопоставяла на НАТО и твърдо е подкрепяла " Северен поток-2 ". Въпреки това е допустимо ССВ не просто да изтласка Левицата, заемайки нейното място, само че и да играе и доста по-важна роля.

Например да се бори за гласове на гласоподаватели на " Алтернатива за Германия "  – нещо, което Вагенкнехт не крие. Тоест тя би могла да открадне гласоподаватели от главната проруска партия в Германия сега, която неведнъж е доказвала, че Москва може да разчита на нея и нейните депутати.

Ако ССВ успее да завоюва забележителна част от протестния електорат, изпитаният немски сътрудник на Кремъл (АзГ) ще бъде отслабен, може би, даже доста отслабен. А това ще значи, че Москва ще би трябвало да влага време и старания в построяването на връзки с новата партия, която към момента не е потвърдила своята полза.

Две проруски партии

Но не е изключен и различен вид, който би бил и най-благоприятният за Кремъл: в случай че немските гласоподаватели следващата година на трите районни избори в Източна Германия, където гласоподавателите обичайно поддържат десни и леви популисти, а по-късно и на изборите за Бундестаг през есента на 2025 година обезпечат мощни позиции както на АзГ, по този начин и на новата партия на Сара Вагенкнехт, Москва ще разполага по едно и също време с две авторитетни проруски сили в Германия.

Андрей Гурков,

——
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР