Сър Артър Конан Дойл е известен преди всичко като лекарят

...
Сър Артър Конан Дойл е известен преди всичко като лекарят
Коментари Харесай

Бащата на Шерлок Холмс предсказва края си

Сър Артър Конан Дойл е прочут на първо място като лекарят публицист, основал безсмъртните завършения на Шерлок Холмс и лекар Уотсън. Но той е и академик, който посвещава целия си умишлен живот за проучване на спиритизма и ясновидството. Написва „ История на спиритизма “ в два тома, създател е на доста публикации по въпроси на мистицизма. Тези ползи провокират насмешки към него от други международни писатели като Джером Джером и Хърбърт Уелс.

Това отношение на сътрудниците по перо не отхвърля сър Артър от научните му проучвания на мистични феномени. Изучавайки ги, бащата на Шерлок Холм самичък се трансформира в ясновидец и медиум. Малко преди да напусне земния живот, споделя на брачната половинка си датата, на която ще почине и пророчеството му се сбъдва с безспорна акуратност.

В един пролетен ден на 1930 година декларира на брачната половинка си: „ Съобщиха ми „ оттова ”, че ще напусна този свят на 7 юли. Жалко е, несъмнено – само че ти вземи всички нужни ограничения ”. И Конан Дойл в действителност получава инфаркт и умира на този ден - 7 юли. Тогава е на 71 години.

Първоначално сър Артър се отнася с пренебрежение към спиритическите сеанси и въпросите на мистицизма. Както самичък отбелязва в края на 1886 година: „ Винаги съм считал това за най-голямата нелепост. Но някои от моите другари се интересуваха от спиритизма и аз взех присъединяване дружно с тях в сеанси с въртене на масата. Така получихме разумни известия от невидимия свят, за които нямам друго обикновено пояснение ”. През 1925 година Артър Конан Дойл към този момент е доста безапелационен и написа в специфична публикация: „ Спиритизмът несъмнено е най-важното нещо на света и заслужава да му се отделя време. Хората следва да бъдат порицани за това, че го подценяват, а не тъй като подхождат към него внимателно “.

Създателят на Шерлок Холмс дълго време се лута сред неверието и неприемането на явленията като диалози с духове. Постепенно стартира да прави спиритически сеанси в  фамилии на пациенти, а негов другар - военачалник Алфред Дрейсън, прочут със своите астрономически и душевен проучвания, го поучава да включи в сеансите и медиум. Артър Конан Дойл се вслушва в съвета на генерала.

С помощта на професионалния медиум Хорстед в продължение на 6 месеца през 1887 година провежда в дома си шест сеанса. Резултатите надминават упованията му.

Няколко години учи теософия, само че се разочарова от нея и през 1891 година влиза в Обществото за душевен проучвания. Тази организация е призвана да учи всички „ случаи, отнасящи се до проявлението на свръхестествени сили ”. За малко в първите години на 20 век е член на масонското общество.

Съпругата на писателя – лейди Джийн, също е медиум и съумява в един сеанс да изплаши известния по това време магьосник Хари Худини.

Конан Дойл се среща с него по време на обиколка в Америка. Худини намерено се присмива на вярата в паранормалното, само че моли брачната половинка на Конан Дойл да й зададе въпроси. Сеансът в хотел „ Амбасадор ”  притегля доста любопитни. Съпругата бързо изпада в транс. По-нататък тя с ням глас споделя, че е в контакт с духа на сина на сър Артър от предходния му брак, който умира по време на Първата международна война. Худини задава следния въпрос: „ Попитай го за какво майка ми остави такова необичайно наследство ”. Отговорът остава загадка, тъй като е обявен на ухо на Худини. Но всички виждат по какъв начин той шокиран скача и заобикаля от залата.

Пише в края на дните си: Аз ви победих, господа невярващи! Смърт няма!

На 13 юли 1930 година в лондонски хотел се събират съвсем 8 хиляди души за панихидата след неочакваната смърта на сър Артър Конан Дойл на 7 юли. Присъстващите са привлечени от празния стол на първия ред сред вдовицата и сина й Жан-Артур. Столът е оставен особено за починалия Артър Конан Дойл.

Не по-малък интерес провокира наличието на Естел Робъртс - прочут медиум по това време. Вече всички знаят, че сър Артър предсказва тъкмо датата на своята гибел. Всички притихват, когато към тях се обръща вдовицата лейди Джийн: „ Дами и господа! Преди гибелта си моят брачен партньор ми съобщи плик, запечатан с персоналния му щемпел. Г-жа Робъртс ще узнае от духа на сър Артър наличието на известието, след което ние ще проверим дали е правилно ”. Някои упорстват да се уверят в целостта на фамилния щемпел от червен восък. Тогава Естел Робъртс, която застава пред празния стол, споделя: „ Сър Артър написа: „ Аз ви победих, господа невярващи! Смърт не съществува. Доскоро! ”. След което е отворен пликът със фамилен щемпел и пред всички са прочетени същите думи, написани като наследство от сър Артър.

Съпругата му Джийн живее още 10 години. Тя до дъно твърди, че поддържа връзка с духа на умрелия си брачен партньор. Напуска този свят с думите: „ Той ме повика ”.

Бащата на Шерлок Холмс остава няколко пророчества, като поразителното е, че някои от тях стартират да се сбъдват. Не е несъмнено дали пророчествата са негови или ги е записал при общуването си с ясновидци и медиуми. Факт е обаче, че някои от тях се сбъдват:
Предстои интервал на естествени разтърсвания, при които огромна част от човешката раса ще изчезне.Основните опустошителни сили, както наподобява, ще бъдат доста тежки трусове и големи приливни талази.Войната ще е единствено в началните стадии на тези катаклизми и сякаш ще бъде знак за задаващата се рецесия.Кризата ще стартира ненадейно. Унищожението и дезорганизацията на цивилизования свят ще бъде сложна за поверие.Ще има къс интервал на безпорядък, последван от известно съвземане; общия интервал на катаклизмите ще бъде към три години.Главните центрове на вълнения ще бъдат по източните брегове на Средиземноморието, където не по-малко от пет страни ще изчезнат изцяло.Също по този начин в Атлантическия океан ще има издигане на суша. То ще аргументи тези талази, които ще причинят големи бедствия на американците, ирландците и по западните европейски крайбрежия, както и по всички ниски английски брегове.По-нататък се задават още катаклизми в южния Пасифик (Тихия океан) и в региона на Япония.Човечеството ще се избави, като се върне към духовните си полезности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР