Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков подкрепи ветото на президента

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков подкрепи ветото на президента
Коментари Харесай

Кирил Петков подкрепи ветото на Радев за изваждането на НСлС от прокуратурата

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков поддържа ветото на президента Румен Радев на признатите от Народното събрание законови промени, с които Националната следствена работа се отделя от прокуратурата. 

На 2 юни измененията изненадващо бяха признати от депутатите на второ четене по предложение на " Възраждане ", отправено в последния миг. То беше подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи и " ИТН ". Групата на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) гласоподава срещу и  " въздържал се ". 

Вчера обаче , че по този начин се възвръща състояние, променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи. Според Радев Народното събрание без безапелационни причини е ревизирал ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

Днес в коридорите на Народното събрание Кирил Петков разяснява, че изваждането на Национална следствена служба от прокуратурата не трябва да се случва небрежно в последния миг:

" Не може просто доста бързо сред първо и второ четене да се вършат такива големи промени. Нужна е необятна полемика за такава основополагаща смяна. "

ПП-ДБ ще призоват всички партии да стартират отначало целия развой след налагането на ветото. Той обърна внимание, че има и една противоконституционна мярка за коригиране в признатия закон - за дисциплинарно наказване на магистрати, които не могат да работят за две години. Според ПП-ДБ това не е вярно и би трябвало да се поправи.  

Кирил Петков отговори на заявката на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която по-рано през днешния ден сподели, че партията . 

Петков посочи, че ПП-ДБ са поканили Българска социалистическа партия, тъй като за конституционни промени е нужно оптимално болшинство. По думите му ПП-ДБ отново ще поканят Българска социалистическа партия, откакто се обединят върху общ законопроект с останалите обединения. 

ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни сили за диалози, в това число " Възраждане " и " ИТН ", сподели още Кирил Петков. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР