Съпредседателят на Продължаваме промяната даде интервю за германския всекидневник ФАЦМисля,

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната даде интервю за германския всекидневник ФАЦМисля,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Имаше лоби на Газпром, свързано с правителството на Борисов

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " даде изявление за немския ежедневник ФАЦ

" Мисля, че имаше доста лоби на " Газпром ", обвързвано с държавното управление на Борисов ".

Това споделя съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков в изявление пред немския ежедневник " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (ФАЦ), който го цитира в просторен преглед за раздялата на България с съветския газ, предава.

В поддръжка на изказванието си някогашният министър председател се базира на дадените от Борисов 1,5 милиарда евро от парите на данъкоплатците за удължаването на съветския газопровод " Турски поток " до Сърбия, а оттова и до Унгария, написа кореспондентът на ФАЦ Михаел Мартенс. Строителството на българското отклонение от " Турски поток " лиши единствено две години, а късата свързваща права с Гърция, която би могла още преди години да понижи зависимостта на България от Русия, по този начин и не бе построена за цялото ръководство на Борисов от 2009 до 2021 година, акцентира Петков.

Според него " Турски поток " е допустимо най-големият геополитически подарък за Путин. Съпредседателят на Политическа партия няма явен отговор на въпроса за какво Европейска комисия е позволила това: " Мисля, че цяла Европа беше сляпа по този въпрос ".

Петков дефинира освобождението на България от хватката на " Газпром " като един от най-важните триумфи на своя къс мандат. Само в границите на няколко месеца България съумя напълно и трайно да се освободи от зависимостта от съветския монополист, отбелязва ФАЦ.

Според изданието роля за това са изиграли интернационалната взаимност на демократичните страни, преговорният гений и времевите условия.

" Когато към два месеца след началото на най-новата съветска война " Газпром " в действителност затвори крановете, тъй като София отхвърли да заплаща в рубли вместо в долари, от Петков се очакваше да стане спешен управител ", написа Михаел Мартенс.

Пред немското издание някогашният министър председател изрича признателност към всички, които са помогнали на България да избегне апокалипсиса, откакто безусловно за една нощ " Газпром " спря доставките на течното гориво. Той споделя за бързата реакция на сътрудниците в Съединени американски щати и изпращането на два танкера полутечен газ, за поддръжката от Турция и за ролята на президента Ердоган, за ползотворните си диалози с азърбайджанския президент Алиев, за съдействието на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Петков акцентира положителното взаимоотношение с премиера на Гърция Мицотакис, с който са се заели персонално за ускореното довеждане докрай на интерконектора Гърция - България. " За нас този план беше с най-голям приоритет още преди войната в Украйна ", споделя той.

Много мъчно ще е да се понижи зависимостта на България от Русия при нефта и при нуклеарната сила, показва Михаел Мартенс във ФАЦ. Той дава като позитивен образец подписаните наскоро контракти с американската компания " Уестигхаус " и с френската " Фраматом ", посредством които ще бъде заместена част от нужното на АЕЦ " Козлодуй " нуклеарно гориво. Но единствената рафинерия на България и най-голямата на Балканите – " Нефтохим " – продължава да е благосъстоятелност на съветския тръст " Лукойл ". И там има проекти за изместване на Русия, написа ФАЦ. Отново е представен Кирил Петков, който споделя, че е значимо на всички места да се реализира освобождение от съветското въздействие, в това число посредством разширение на приложението на различни енергийни източници. " Да разчиташ на Русия е полуда ", акцентира той.

" Гордея се с нас. След като " Газпром " наруши контракта, успяхме да понижим зависимостта си от него до нула %. Поехме огромен риск, само че спечелихме ", обобщава Кирил Петков пред немското издание.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР