Съпредседателят на известната независима група за наблюдение на изборите Голос“

...
Съпредседателят на известната независима група за наблюдение на изборите Голос“
Коментари Харесай

Русия задържа лидера на групата за наблюдение на изборите „Голос“

Съпредседателят на известната самостоятелна група за наблюдаване на изборите „ Голос “ (Глас) Григорий Мелконянц е арестуван в Русия, заяви организацията на уеб страницата си в четвъртък (17 август).

Арестът идва броени седмици преди районните и локални избори през септември и по-малко от година преди президентските избори напролет на 2024 година в Русия, където преследването на сериозни гласове се ускори след началото на спора в Украйна през февруари 2022 година
Мелконянц „ е обвинен като съпредседател на придвижването „ Голос “, че взе участие в активността на нежелана организация “ в Русия, уточни неговият юрист, като посочи, че придвижването е част от Европейска мрежа на организации за наблюдаване на избори.
Органите на реда дойдоха в жилището на Мелконянц рано сутринта в четвъртък и след обиск в дома му го водиха в основния отдел на съветския Следствен комитет.
Очаква се в петък съдът да реши дали Мелконянц ще остане в ареста, уточни юристът Михаил Бирюков.
Мелконянц може да получи до шест години затвор за работа с интернационална организация, оповестена за „ нежелана “ от съветските управляващи, сподели неговият юрист пред съветски организации.
Видео, оповестено от организация РИА, демонстрира трима мъже в цивилни облекла, застанали до Мелконянц в дома му, а един от тях подрежда на Мелконянц да напише часа на документ, който подписва – 6.45 сутринта.
Базираната в Москва организация „ Голос “ следи предизборните акции в десетки съветски райони преди гласуването, планувано за септември.
Групата първо разгневи държавното управление, като разгласява доказателства за хипотетични измами при парламентарните избори през 2011 година, които провокираха митинги на опозицията, и на президентските избори, които върнаха Владимир Путин в Кремъл за трети мандат през 2012 година
Руското държавно управление дефинира групата като непознат сътрудник, само че тя продължи да работи в страната даже когато Русия ускори репресиите против несъгласието след нахлуването в Украйна предходната година.
Съдебното гонене евентуално е обвързвано с Европейската мрежа на организациите за наблюдаване на избори, основана в Черна гора неправителствена организация.
„ Голос “ спря съдействието си с таза мрежа, откакто съветските управляващи не разрешиха дейностите й през 2021 година, споделиха от организацията.
Руските правоохранителни органи претърсиха домовете на общо 14 членове на „ Голос “ в осем съветски района, заяви РИА.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР