Съпредседателят на дясно-популистката Алтернатива за Германия (АзГ) Фрауке Петри съобщи,

...
Съпредседателят на дясно-популистката Алтернатива за Германия (АзГ) Фрауке Петри съобщи,
Коментари Харесай

Съпредседател на Алтернатива за Германия напуска партията


Съпредседателят на дясно-популистката " Алтернатива за Германия " (АзГ) Фрауке Петри заяви, че напуща партията, която преди два дни се класира трета на парламентарните избори в Германия.

" Ясно беше, че би трябвало да последва такава стъпка ", съобщи тя във вторник в Дрезден, само че не посочи по кое време тъкмо ще се случи това, съобщи ДПА.

Преди ден Петри разгласи, че няма да взе участие в парламентарната секта на АзГ в Бундестага поради различия с радикалното крило на партията.

Петри беше изместена като лидер на листа на изборите от Александър Гауланд и Алис Вайдел, което докара до огромен скандал сред крайнодясната и по-умерената секта в партията. Петри разкритикува острата антиислямска и антиимигрантска реторика на управлението и посочи, че тя ще отблъсне обичайните консерватори и ще остави партията в съпротива.

АзГ завоюва в неделя 12.6 % от гласовете и стана първата крайнодясна партия, която ще заседава в Бундестага от 60 години.

Партията, която водеше предизборната акция с остри лозунги, ще смекчи риториката в Бундестага, заяви във вторник водачът на партийната листа Александър Гауланд на учредителното заседание на парламентарната секта.

" Кампанията приключи и ние усещаме по-голяма отговорност, преди всичко пред нашите гласоподаватели. Риториката ни в Народното събрание ще е друга, а не като през акцията ", разгласи той.

Гауланд заяви също, че той ще управлява парламентарната секта на АзГ дружно с втория водач на листата Алис Вайдел. " Решихме това още преди гласуването, в случай че резултатите са положителни ", напомни политикът.

В новия Бундестаг АзГ получава 94 места. След напускането на Петри, Гауланд и Вайдел се затрудниха да отговорят на въпрос на публицистите дали образецът й ще бъде последван и от други членове на партията.

В понеделник Петри провокира скандал на конференцията на АзГ, заявявайки, че продължаващата битка за власт в управлението на партията и вътрешните различия не трябва да се премълчават. Сега аз ще напусна тази зала, сподели Петри, демонстративно напускайки помещението минути след началото на конференцията.

Присъстващият в залата съпредседател на АзГ Йорг Мойтен дефинира изказването й като избухлива бомба, за което той, по думите му, не знаел нищо.

Самата Петри получи директен мандат от гласоподавателите в Саксония.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР