Съпредседателите на Сдружение Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров

...
Съпредседателите на Сдружение Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров
Коментари Харесай

Оръжейниците с остра позиция срещу уволнения шеф на Кинтекс: Той е позор!

Съпредседателите на Сдружение " Българска отбранителна промишленост - акад. Стефан Воденичаров " излязоха с остра позиция против изказванията на Александър Михайлов, който неотдавна бе отхвърлен от поста шеф на " Кинтекс " ЕАД.

“Ние, членовете на Сдружение " Българска отбранителна промишленост - акад. Стефан Воденичаров " (СБОИ), изрично възразяваме против недоказаните обвинявания на отстранения от поста шеф на " Кинтекс " ЕАД Александър Михайлов, че компании от Сдружението правят експорт към страни, за които има възбрана или ограничавания върху доставките на въоръжение.”

“За нас, членовете на Сдружението, Александър Михайлов е срам със своето антибългарско държание.”, акцентират те.

От сдружението молят ДАНС и Прокуратурата да вземат нужните ограничения, тъй като по думите им е “недопустимо това от време на време издаване на търговски секрети на държавни предприятия като " Кинтекс ", ВМЗ-Сопот и други компании от Военно-промишления ни комплекс”.

Ето и цялостния текст на тяхната позиция:

" На Сдружение " Българска отбранителна промишленост - акад. Стефан Воденичаров "

Относно: Изявленията на някогашния шеф на " Кинтекс " ЕАД Александър Михайлов

Ние, членовете на Сдружение " Българска отбранителна промишленост - акад. Стефан Воденичаров " (СБОИ), изрично възразяваме против недоказаните обвинявания на отстранения от поста шеф на " Кинтекс " ЕАД Александър Михайлов, че компании от Сдружението правят експорт към страни, за които има възбрана или ограничавания върху доставките на въоръжение.

Този човек, който се самоопределя като специалист, си разрешава да компрометира пред непознати посолства военни аташета и задачи бизнес, работещ по българските и интернационалните правила.

По принцип, всеки бизнес в избрана степен се нуждае от " тишина ", защото в изискванията на международна конкуренция всяка непремерена дума може да донесе вреди. В този смисъл е недоумението на СБОИ от упоритите опити на въпросната персона да " търси и вади кирливи ризи " там, където ги няма. За нас, членовете на Сдружението, Александър Михайлов е срам със своето антибългарско държание. Ако задачата му е да очерни някогашните си сътрудници от сектора, дано да е спокоен, тъй като съумя. За жал, това не му прави чест, нито пък е почтена постъпка на човек, който до неотдавна е заемал високопоставена и виновна позиция.

Питаме обаче къде са органите, призовани да пазят националната сигурност и законите на страната като ДАНС, Прокуратура и други?! В други страни човек като него, издаващ от време на време търговски секрети на държавни предприятия като " Кинтекс ", ВМЗ-Сопот и други компании от Военно-промишления комплекс на Република България, би бил глобен. Защото е явно, че за него националната сигурност и отбраната на българските ползи в една комплицирана конюнктура не стоят на дневен ред.

От името на членовете на СБОИ, съпредседатели: Петър Чолаков, Петър Петров, Петър Георгиев "

 писмо1006

Малко по-късно Александър Михайлов отговори на писмото на оръжейниците със свое писмо, публикувано до медиите. В него той декларира: " Никога не съм твърдял, че български компании изнасят продукция за страни, за които има възбрана или ограничавания върху доставките на въоръжение, муниции или други ПСО. Точно противоположното – в обществените си изяви неколкократно съм подчертавал, че представителите на българския военнопромишлен комплекс се преценяват с националното и интернационалното законодателство.
Към сегашния миг редица страни членки на Европейския съюз и НАТО изпращат на Украйна военна помощ под формата на оръжие и България е член на тези съюзи и предан евроатлантически сътрудник.
Нещо повече, постоянно съм твърдял, че никой от нас – заетите в този бранш, не желаеме да има военни спорове, а нашият бизнес ще продължи да го има и след края на войната в Украйна, тъй като се базира главно на годишното възобновяване на военновременните ресурси на редица страни и в действителност крайната цел на тези доставки е гарантиране на мир и възпиращ резултат към евентуални закани за външна експанзия ".

Александър Михайлов твърди, че не е изнасял търговски секрети, само че още веднъж акцентира, че " от началото на войната в пъти е повишен размера от работа за българските фабрики, а преобладаващият експорт е за страни в Централна Европа, които до този миг не са били съществени клиенти на български военнопромишлен комплекс ".

И декларира, че ще продължи да приказва по медиите, като съжалява, че " в случай че българското държавно управление бе заело позиция за експорт на оръжие за Украйна, всички Вие щяхте да работите по-лесно и да спечелите повече средства за Вас и за българската стопанска система ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР