Съоснователят на Антикорупционния фонд Николай Стайков поиска от ВСС да

...
Съоснователят на Антикорупционния фонд Николай Стайков поиска от ВСС да
Коментари Харесай

Николай Стайков призова ВСС да провери 3 дела със съмнения за намеса на Нотариуса

Съоснователят на Антикорупционния фонд Николай Стайков изиска от Висш съдебен съвет да направи инспекция по три съответни каузи, за които има подозрения за противозаконна интервенция на групировката към Мартин Божанов - Нотариуса.

Стайков уточни следните проблеми по време на чуването си пред съдийската гилдия на съвета:
делата по несъстоятелността на КТБделата по конфискацията на активите на Брендо и фамилията муделото " Манджуков против Инвестбанк "
" Божанов стартира на извънредно ниско, безусловно улично равнище, само че последователно уголемява кръга си на въздействие. Някои хора, на които той залага в правосъдната система, стартират да се издигат. Ще видите, че хора, които са му помагали преди 15-20 година, доближават извънредно високи равнища в правосъдната система. С разширението на въздействието си той е минал от имотни измами към каузи с по-голям веществен интерес и моделът стартира да се диверсифицира от елементарни измами на възрастни хора до решение на по-големи проблеми. ", сподели още Николай Стайков.

Моделът на Нотариуса, съгласно неговата информация, включва подкупване на съдии за избор на избрани движимости лица, предизвикателство на неплатежоспособност на избрани компании, придобиване на техни активи, решение на избрани каузи с огромен веществен интерес и така нататък

Стайков изиска още да се направи инспекция и за това дали следствието за убийството на Божанов не е съзнателно саботирано.

Той даде образец с това, че по обществено известна информация са конфискувани два телефона на убития мъж - само че му е известно, че Божанов е имал минимум три телефонни номера, а от други източници знае за най-малко 4-5 телефона.

Къде са останалите телефони и кой пречи на следствието, попита Стайков.

Предполагаемият чадър над обвинения брокер на въздействие в правосъдната власт може да е и повода за дългогодишното наличие на полицейски коли и чиновници в региона на частния " Секретен сътрудник Клуб ".

Клубът е бил основан преди към 10 години - в него е работила сегашната брачна половинка на Божанов, която понастоящем е проверяващ служител на реда в ГДБОП. Работил е няколко дни преди Нотариуса да бъде погубен, само че е употребен по-рядко от преди поради това, че активността на Божанов към този момент беше осветена.

Дотогава " Секретен сътрудник Клуб " е бил употребен за срещи, празненства и " деен нощен живот, с всички атрибути и гледки на този деен нощен живот ". Имало е и информация, че Мартин Божанов е участвал и на публични тържества на " една прокуратура ".

" Има и фотоси, има и очевидци, това може да се ревизира ", сподели той.

Разследващият публицист цитира и информация от всекидневен диалог с магистрати, които са получавали магнитни карти от въпросния " Секретен сътрудник клуб " в плик, без да са ги желали, след което са ги прибирали назад.

Стайков прикани да се проверява за какво Божанов е употребил синя сигнална лампа в автомобила си, по какъв начин е влизал несмущаван в паркинга на Спецсъда и дали е имал статут на осведомител или доверено лице в Министерство на вътрешните работи - и кой му го е дал.

" За тези хора имиджът е извънредно значим - парадирането с въздействие, власт, познанства, магистрати на дребни имена, са доста значими като метод. Затова дребните елементи може да са доста значими ", сподели още той.

Николай Стайков прикани Висшия правосъден съвет да не подценява и данните за употебата на медии като ПИК в заканите против магистрати (като Владислава Цариградска) или очевидци (като Ивайла Бакалова), които не се подчиняват на натиска на Божанов.

" Не разглеждайте това като почтен проблем, а като част от проведена скица за напън върху неуместни хора ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР