Съобщиха любопитна новина за любима на българите храна.Българският държавен стандарт“

...
Съобщиха любопитна новина за любима на българите храна.Българският държавен стандарт“
Коментари Харесай

Българският държавен стандарт отпада за киселото мляко

Съобщиха любопитна вест за обичана на българите храна.

„ Българският държавен стандарт “ отпада за киселото мляко. Вместо това към този момент на опаковките ще се изписва абревиатурата ЗНП – Защитено название за генезис.

„ От години работим за запазването на обичайните български млечни артикули. Това предпазено освен със стандарт. Това е европейски правилник, който пази тези наименования, технологията. Киселото мляко би трябвало да е създадено от 100% българско сурово мляко, а то – от български фуражи “, изясни в предаването „ Тази събота и неделя “ ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

„ Разликата е, че Български държавен стандарт можеше да се създава и от небългарско мляко – това е абсурд. Нововъведението е в отбрана на българските производители и за потребителите “, уточни той пред бТВ.

„ Целта е всички производители в една страна да създават по една технология и един състав – продуктът да се типизира. Политиката на Европейска комисия е да подкрепя производителите, с цел да не се покачват цените. Трябва да се съблюдават уговорките за обезщетения, с цел да запазим конкурентоспособността “, добави Зоров.

Според него цената на киселото мляко зависи от доста фактори като цената на природния газ и на горивата.

„ Българските производители на са ревльовци за пари. Те желаят да доставят артикули на налични цени “, безапелационен е ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите, написа novini.bg.

Сред предпазените артикули на пазара на Европейски Съюз са горнооряховски суджук, българско розово масло, филе " Елена ", пастърма говежда, кайсерован врат Тракия, роле " Трапезица ", луканка " Панагюрска ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР