Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски

...
Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски
Коментари Харесай

Сватбата на евреин и арабка предизвика смесени реакции в Израел

Съобщението за женитба, държана до последно в загадка, сред израелски евреин артист и израелска арабка телевизионна водеща провокира смесени реакции в Израел, предадоха Франс прес и Ройтерс.
37-годишната Люси Ахариш, първата арабка, която води предаване на иврит по израелската телевизия, и 43-годишният Цахи Халеви, артист в сполучливия сериал "Фауда " на Нетфликс, са сключили през вчерашния ден брак, който бе разгласен през миналата нощ от медиите.

"Подписваме Мирно Споразумение ", пошегуваха се младоженците в сватбената си покана. Те са държали сватбата си в загадка до последния миг, опасявайки се от "екстремистки реакции ".
Днес ултраортодоксалният министър на вътрешните работи Арие Дери съобщи по израелското военно радио, че този брак "не е хубаво нещо ". Той изрази безпокойствие за бъдещите им деца, прикани булката да одобри юдаизма и приказва за вредата от "асимилацията, която стопява еврейския народ ".

Някои евреи са срещу "асимилацията ", в това число посредством смесени бракове.
Лидерът на крайнодясната организация Лехава (Пламък), известна с акциите си срещу смесените бракове, осъди брака и прикани младоженеца "да запази достолепието на еврейския народ ".
Депутатът от дясната ръководеща партия Ликуд Орен Хазан написа в Туитър, че Люси Ахариш "е прелъстила евреин, с цел да отслаби нашата страна и да попречи на еврейски потомци да продължат еврейската династия ". Той добави, че е ядосан на Цахи, "който се ислямизира ".

Тези изявления породиха вълна от поддръжка към младата двойка.

"Поздравления и благополучие за тази прелестна двойка ", написа в Туитър депутатката от Партията на труда Шели Якимович.

"Люси Ахариш схваща какво значи да се евреин по-добре от от този, който е туитнал неприветлив расистки пост ", написа съпартийката й Став Шафир, имайки поради Орен Хазан.
Десноцентристката депутатка Мейрав бин Ари също поздрави младоженците като им сподели "Мабрук " ( "Честито " на арабски "). Със същата дума на първа страница излезе високотиражният всекидневник "Йедиот ахронот ".
По публични данни през 2015 година в Израел от към 58 000 подписани брака единствено 23 са били смесени, сред араби и евреи.

Люси Ахариш е арабка с израелско поданство. Израелските араби са 17,5 % от популацията на Израел. Водещата написа в страницата си във Facebook, че е ходила на учебно заведение в еврейска среда и чества както еврейските, по този начин и мюсюлманските празници. В медийни изявленията тя се оплака, че е била подложена на дискриминация в Израел и на напън от фамилията си за решението си да се омъжи за немюсюлманин.

Съпругът й Цахи Халеви е бил командос под прикритие в палестинските територии и играе същата роля в сериала на Нетфликс "Фауда ", получил международна популярност със суровото показване на израелско-палестинския спор. Според критиците всички персонажи в сериала са добре развити, без значение дали са израелци или палестинци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР