Санкция в размер от 15 хил. до 25 хил. лева

...
Санкция в размер от 15 хил. до 25 хил. лева
Коментари Харесай

До 50 хил. лева глоба за търговските вериги, ако не продават български стоки

 Санкция в размер от 15 хиляди до 25 хиляди лв. грози комерсиалните вериги, които не се съобразят с постановлението на министерски съвет да имат на щандовете си наложително български артикули. Ако нарушаването бъде осъществено наново, санкцията скача от 30 хиляди до 50 хиляди лв..

Това разписаха депутатите в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, а мярката има за цел да подтиква родната стопанска система в изискванията на рецесията, подбудена от ковид епидемията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Правителството към този момент задължи веригите да оферират българска продукция от локални производители в обектите си, като се отхвърли от първичното си желание рафтовете да бъдат напълнени на 50% с родни артикули.

" Българската земеделска продукция е неконкурентоспособна, тъй като получава по-ниски дотации от тези не европейските производители ", съобщи по време на дебатите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Според нея рецесията дава опция за преосмисляне на някои от тематиките в българската земеделска политика, само че не пропусна да упрекна ръководещите, упреквайки ги, че взимат решения " на парче ". " Хубава мярка, само че сякаш няма да даде упования резултат ", счита тя.

Нинова предложи още държавното управление да изкупи неосъществената земеделска продукция от производителите и да я даде безплатно на обществено слаби хора, каквато мярка стартира дни по-рано и министър председателят Бойко Борисов. От левицата се опълчиха и на решението да бъдат затворени зеленчуковите пазари в страната, поради неспазване на епидемиологичните ограничения.

" Целта е да бъде основан един механизъм, който да даде опцията на българските производители да оферират и осъществят своята стока в тези вериги ", означи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Според него затварянето на пазарите пък е нужна мярка, тъй като осъществената със забавяне земеделска продукция не е по значима от човешкия живот, който е подложен под заплаха поради епидемиологичната конюнктура в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР