Санкциите ще затвърдят сегашното положение на Русия като суровинен придатък

...
Санкциите ще затвърдят сегашното положение на Русия като суровинен придатък
Коментари Харесай

Русия си остава ``суровинен придатък`` в цялостната производствена верига в света |

Санкциите ще затвърдят настоящето състояние на Русия като „ суровинен придатък ” в цялостната индустриална верига в света, смята Владислав Иноземцев. Той е лекар на икономическите науки, учител, социолог и журналист. Ръководител на Центъра за проучване на постиндустриалното общество и водещ специалист в икономическия екип на предходния президент на Русия - Дмитрий Мeдведев, 2008–2012 година.

Заместването на „ Макдоналдс ” в Русия не съставлява особена компликация, тъй като в огромна степен той си беше „ съветски ” от позиция на суровините и на доставчиците, като се изключи концентрата за Кока-Кола. Ако бъде признато решение и пространствата на компанията бъдат изкупени, или „ конфискувани ”, което ще докара до печални последствия от позиция на имиджа на Русия (който и по този начин към този момент е паднал до ниво – „ по-надолу е невероятно ”), да се възвърне веригата за доставки и производството на сандвичи, само че с друга опаковка, не съставлява никакъв проблем.

Но това е лекомислен образец. Заместването на вноса в действителност е допустимо единствено отчасти, и то при всички случаи води до срив в качеството и по-високи цени.
Например - след първата суматоха на пазара по отношение на оповестяването на глобите и зародилия изострен недостиг, хартията за принтери още веднъж се появи на щандовете, само че на три пъти по-висока цена. И тя не наподобява към този момент толкоз бяла, тъй като избелващите средства са от импорт.

Що се отнася до комплицираните производства и артикули, проблемите са от напълно друго естество - към 80% от лекарствените вещества във фармацията са от експорт. Това, което касае битовата техника, беше обвързвано или с механичното - „ с отвертка ” - сглобяване на основата на комплекти от импорт. Или там където имаше по-висока степен на локализация, " критически значимите елементи и възли " също бяха от импорт. „ Автоваз ” разгласи, че ще възвърне производството на модели от епохата на Съюз на съветските социалистически републики, които не употребяват вносна микроелектроника.

Китайците няма по никакъв метод да се ангажират, да вземем за пример с възобновяване на " Макдоналдс ", те си го имат в Китай. И глобите им са обезпечени, изключително в случай че употребяват „ заграбено от Русия в Русия ” непознато съоръжение. Те няма да се ангажират и с възобновяване на производството в автозаводи на непознати компании. Дори няма да им бъде преференциално в такива фабрики да сглобяват и китайски коли. Защото първа грижа за Китай, по повод съдействието с Русия в икономическата област, ще бъде да се „ оглежда ” по какъв начин се ползва санкционната политика на Запада. Защото съотношението на стокообмена на Китай с Русия, спрямо „ уравнението " Китай-САЩ, е единствено 12%.

Заместването на вноса на потребителските артикули ще бъде осъществено, в една или друга степен сполучливо, до момента в който на „ рафта ” на високотехнологичните производства той ще отсъства изцяло. Като по първата категория, според от доставката на комплектуващи от трети пазари, могат да пораждат и дефицити.

Тезата, че със глобите ние „ губим шанса за технологически пробив ” е изцяло неправилна. В рамките на сегашната икономическа система този късмет в никакъв случай не е съществувал.

Русия стана христоматиен образец по какъв начин могат да се усвояват технологии, които страната не основава и не създава. Икономическият растеж от 2000 до 2007 година изобщо не се дължи на нефтогазовия бранш. Около 75% от растежа на съвкупния вътрешен артикул се дължеше на растежа на търговията на едро и дребно, на растежа на хотелиерския бизнес. Но на първо място на телекомуникациите, на въвеждането на модерни форми на работа в банковото дело и при застрахователните услуги, на „ повсеместното ” навлизане на интернет.

Но нито една от тези технологии не бяха основани в Русия, не бяха изнесени или продадени от Русия в останалия свят.

Подобен метод може и да работи при стеснен прочит, само че дори в „ хубави сънища ” не може да докара до технологическо съревнование със Запада на равноправни начала. Затова измененията, които ще бъдат свързани с наложения санкционен режим, ще затвърдят настоящето състояние на Русия като „ суровинен придатък ” в цялостната индустриална верига в света.

Последиците от сегашните събития в Украйна ще бъдат извънредно печални за Русия. Твърде дребна е вероятността Украйна да не успее да възвърне своя суверенитет върху цялата своя територия, включително отпреди окупацията на Крим през 2014 година Безусловното оттегляне на Русия се диктува освен от ситуацията на бойната поле, само че и от невижданите наказания.

Русия ще бъде заставена да изплати колосални контрибуции за това, което сега прави в Украйна. Опасявам се, че голямата част от секвестираните средства от златно-валутните запаси ще отидат точно за тези цели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР