Санирането на жилищни сгради с европейски средства се бави, а

...
Санирането на жилищни сгради с европейски средства се бави, а
Коментари Харесай

Пловдив на опашката за парите от ЕС

Санирането на жилищни здания с европейски средства се бави, а сдруженията, които аплайват за финансирането, нямат информация дали молбите им са утвърдени, или отхвърлени. Средствата за енергийна успеваемост на блокове, кооперации и независими къщи са в размер на 18 млн. лв. и са предоставени на Община Пловдив по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”.Тя започва през 2014 година и завършва през 2020-а.

Пловдив беше на опашка даже след Лъки, Стамболийски, Асеновград и със санирането на 54 остарели панелки, за които по Националната стратегия за енергийна успеваемост страната обезпечи 50 млн. лв.. За четири години единствено половината от постройките са актуализирани, останалите занапред се реновират.

Конкуренцията за европейските пари е доста по-голяма и хората се тревожат дали ще стигнат за всички. Сред претендентите са притежателите на кооперацията на ул. „ Севастопол ” 18-20, които втора година чакат комисията в Община Пловдив, отпред със зам.-кмета инж. Димитър Кацарски, да се произнесе по импортираната от тях документи. Сдружението е едно от 150-те, които разчитат на безвъзмездната помощ от Европейски Съюз. Освен топлоизолация, дограма и ремонт на покрива, каквито действия главно бяха включени в държавната стратегия, сдружението от ул. " Севастопол " 18-20 се надява и на промяна на парната апаратура.

„ Комисията преглежда документите за всяка постройка поотделно. Те са доста - 150, и няма по какъв начин да се произнесем за всички за два-три месеца ”, съобщи инж. Кацарски. Санирането ще стартира, откакто се извървят още няколко дълги процедури -тепърва би трябвало да бъдат определени компании, които ще създадат техническо проучване на утвърдените здания, а по-късно и реализатори на ремонтите, в чиито отговорности влиза и проектирането. Ако се съди по досегашните темпове на ремонтите, те действително ще стартират най-рано след две години.

Зам.-кметът твърди, че няма риск администрацията да изтърве 18-те милиона лв. от Европейски Съюз. „ Независимо от това, че в Пловдив ремонтите се вършат по-бавно, качеството е положително ”, увери инж. Кацарски.

В Община Пловдив към този момент не одобряват други заявки за саниране.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР