Самоуправляващите се автомобили едва ли ще бъдат използвани масово поне

...
Самоуправляващите се автомобили едва ли ще бъдат използвани масово поне
Коментари Харесай

Самоуправляващите се автомобили едва ли ще бъдат пуснати в продажба скоро

Самоуправляващите се коли надали ще бъдат употребявани всеобщо най-малко до 2035 година, сочи разбор на консултантска компания " Стандарт енд Пуърс Глоубъл " (S&P Global).

Малко евентуално е скоро хората да стартират да си купуват коли, " които ще се движат на всички места, без да бъдат ръководени от водач ", показват специалисти от автомобилната промишленост.

Те обаче показват, че " самостоятелните транспортни средства евентуално въпреки всичко ще намерят своето място под слънцето ".

Самоуправляващите се коли - проблеми и провокации

Технологичната компания " Google " (Google) тества самоуправляващи се коли от 2015 година насам, само че този бранш от автоиндустрията се развива постепенно.

" Сериозните проблеми, с които се сблъсква тази нова технология, са причина всеобщото произвеждане (на самостоятелни транспортни средства - бел. ред.) да е заседнало на първа предавка (скорост). Основното предизвикателство са забележителните компликации, с които се сблъскват техническите специалисти при създаването на системи за ръководство на самостоятелните коли в " комплицирания и непредсказуем трафик на транспортни средства, ръководени от водачи ", отбелязва " Стандарт енд Пуърс Глоубъл ".

" Повечето консуматори в началото няма да се доверят на самостоятелните транспортни средства. Многобройните датчици и камери, високотехнологичните компютърни системи, с които са снабдени самостоятелните коли, както и чиповете, които ги ръководят, са скъпи и няма да поевтинеят скоро. Това отблъсква евентуалните купувачи, които желаят да имат персонален самоуправляващ се автомобил. Този проблем обаче не важи за фирмите, които възнамеряват да употребяват самоуправляващите се коли за таксиметрови транспорти или за услугата споделено пътешестване ", показват анализатори от консултантската компания.

" Използването на самостоятелните коли като роботизирани таксита наподобява изцяло действително, даже в кратковременен проект. Това е допустимо в добре картографирани региони, в които самоуправляващите се таксиметрови коли са минали продължителни тествания, означават специалисти от софтуерния бранш.

Такситата роботи идват

Компанията " Круиз " (Cruise) получи през юни предходната година позволение да прави таксиметрови услуги с роботизирани коли в американския мегаполис Сан Франциско.

" Круиз " е благосъстоятелност на автомобилния колос " Дженерал мотърс " (General Motors) и на " Уеймо " (Waymo), поделение на " Алфабет " (Alphabet), компанията притежател на " Google ".

" Круиз " употребява модифицирани електрически коли, модел " Шевролет Болт " (Chevrolet Bolt), които са без волан и педали, като не се ръководят от водачи.

Тези новаторски таксита обаче станаха причина за няколко случая през последните месеци, за които оповестиха медии в Съединени американски щати. При един от тях роботизирано такси на " Круиз " се е блъснало в камион на локалната противопожарна работа. При злополуката, която е станала на кръстовище в Сан Франциско през август, е потърпевш пасажер, които е бил в самоуправляващото се такси.

При различен случай през август самостоятелен таксиметров автомобил на " Круиз " затънал в бетон, които преди малко бил излят на улица в Сан Франциско. Отсечката в ремонт била оградена със специфични строителни конуси, а до тях стояли служащи, които държали сигнални флагчета.

Дни преди този момент " към 10 самоуправляващи се таксита " на компанията спрели без забележима причина по средата на натоварена улица в Сан Франциско и блокирали трафика за към 15 минути.

На този декор управляващите в Сан Франциско приканиха " Круиз " да понижи на половина броя на роботизираните си таксита в града. През деня се движат 50 коли с самостоятелно ръководство, а през нощта - 150, заяви в. " Ню Йорк таймс ".

От своя страна американската компания " Зукс " (Zoox), която е благосъстоятелност на колоса в онлайн търговията " Амазон " (Amazon), също организира тествания в Съединени американски щати на самоуправляващо се роботизирано такси. В него могат да пътуват до четирима пасажери.

По време на тестванията роботизираното транспортно средство е развило оптималната скорост до 56 км/час. Изпитанията се организират по булевардите и улиците на Лас Вегас, в региона на Сан Франциско, а през последните седмици и в Сиатъл.

" Самоуправляващият се автомобил спазваше светлинните сигнали на пътните светофари и завиваше наляво или надясно, когато маршрутът му постановяваше това ", заяви " Зукс ".

Предвижда се колите с самостоятелно ръководство да обслужват постоянна линия за транспорт на чиновници на компанията.

По-значимата цел на " Зукс " обаче е да пусне роботизирани таксита в някои градове в Съединени американски щати.

Какво следва?

Въпреки някои произшествия, провокирани от самоуправляващите се таксита на " Круиз " в Сан Франциско, от ден на ден компании се насочват към разработки, свързани с тази технология, показват специалисти.

" До средата на идващото десетилетие ще има повече роботизирани таксита, които ще имат право да се движат в избрани региони. Ще има повече персонални коли, на които ще бъдат конфигурирани системи за самоуправление. Те ще бъдат снабдени със системи за сигурност, само че ръководството им ще изисква някаква форма на присъединяване на водача ", предсказва " Стандарт енд Пуърс Глоубъл ".

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР