Самолетите „Грипен отговарят на всички изисквания на НАТО и спекулациите

...
Самолетите „Грипен отговарят на всички изисквания на НАТО и спекулациите
Коментари Харесай

От СААБ отговарят: "Грипен" покрива всички изисквания на НАТО

Самолетите „ Грипен " дават отговор на всички условия на НАТО и спекулациите за оперативната им несъответственост с изискваният на Алианса са безпочвени, настояват от компанията производител.

Според Красимира Стоянова, вицепрезидент на СААБ и шеф на компанията за Централна и Източна Европа, НАТО единствено изисква качества, само че не и съответна платформа, която да се употребява от страните членки.
„ Грипен " е доста нов аероплан, той влиза на въоръжение от 2000 година нататък и ползата към C/D версията е доста огромен, занапред ще продаваме такива ", разгласи Стоянова в студиота на БТВ.

Тя изрично отхвърли версията, че производството на тази серия „ Грипен " стопира.

„ Ние имаме потенциал да произвеждаме и по-новия вид Е и разновидността C/D ", безапелационна е Стоянова.
По думите ѝ сравнението, че самолети Ф-16 има допълнително бройки от „ Грипен " е погрешно, защото техният аероплан е на въоръжение единствено от 2000 година насам, а сключването на сходни покупко-продажби лишава време.
„ Нека забележим статистика за производството на Ф-16 през първите години ", разяснява тя.

„ Самолети „ Грипен " в действителност не са взели участие в бойни дейности, само че са употребявани в задача на НАТО в Либия преди години, когато са дадени високи оценки ".

Стоянова добави, че не може да разяснява тъкмо какво се съдържа в запитването на българската страна към СААБ.

„ Ние не предоставяме единствено една гола платформа, предоставяме всичко, което са изискали от нас. Въпрос е на договаряния. Ако българската страна има условия към още нещо да бъде включено, ние сме подготвени да го дискутираме ", безапелационна е тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР