Самоиронията е признак за по-добро психично здраве. До този извод

...
Самоиронията е признак за по-добро психично здраве. До този извод
Коментари Харесай

Самоиронията е присъща на психически стабилните хора

Самоиронията е симптом за по-добро психологично здраве. До този извод са стигнали група испански учени в ново проучване, представено от английския вестник Independent.

Ообикновено хората считат, че самоиронията е метод да прикрием своята неустановеност. Но в своето проучване, екипът от университета в Гранада, твърди тъкмо противоположното - хората, които се майтапят със себе си, в действителност показват по-високо самочувствие и са по-щастливи от близките.

За да стигнат до тези изводи учените провели проби със 1068 доброволци на възраст сред 18 и 65 години. Те проучили възприятието за комизъм на участниците, с цел да схванат дали е обвързвано с метода, по който даден субект дава израз на гнева си.

Участниците в тестванията трябвало да дават отговор на редица въпроси свързани с хумора и смеха, събрани в алманах от създателите Род Мартин и Патриша Дорис, който бил публикуван преди 15 години.

Резултатите посочили, че самоиронията не постоянно е обвързвана с отрицателни страсти, както се смяташе до момента.

“Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на положителното психологично положение, като щастието и, в по-малка степен, общителността ", сподели един от създателите на изследването Хорхе Торес Марин.

Екипът удостоверил обаче, че този вид комизъм може да прикрива и подтиснат яд.

"Резултатите разкриха, че този вид смешки, даже благо поднесени и доброжелателни, може да съставляват тактика за маскиране на отрицателни планове ", добави различен от създателите Гинес Наваро-Карило.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР