Само за миналата година ТЕЦ Марица Изток 2 е закупила

...
Само за миналата година ТЕЦ Марица Изток 2 е закупила
Коментари Харесай

Нито лев от закупените въглеродни квоти за 2 млрд. лв. от „Марица Изток 2“ не остава в България

„ Само за предходната година Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ” е закупила въглеродни квоти за 2 милиарда лв. “. Това съобщи Пламен Павлов, ръководител на Българската газова асоциация. Той акцентира, че от тези средства нито лев не е останал в страната и не е посадено нито едно дърво, макар че съгласно Брюксел задачата е понижаване на нездравословните газове в атмосферата. От нашите квоти печели финансовият Капитал, изясни енергийният специалист.

Вместо парите да бъдат дадени за вложения в съоръжения за понижаване на замърсяването,  тези пари отиват при капиталови фондове, които търгуват с въглеродни заеми (квоти) на европейския пазар за търговия с въглеродни излъчвания. Те влагат в тези скъпи бумаги и имат интерес цената им да се качва. „ В момента цената е 101 евро за звук CO2 ”, коментира енергийният специалист пред Нова нюз.

Павлов попита къде отиват парите и за какво българското държавно управление следва покорно решенията на Брюксел, вместо да взе участие равностойно при вземането им.

„ Квотите се трансфораха във финансов инструмент, започнаха да се търгуват. Множество фондове вкарват своите пари в тях. Европейските служители позволяват квотите да отиват като финансов инструмент ”, добави специалистът. Той пресметна, че 72% от цената за електрическа енергия, създадена от държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ”, отива за квотите за търговия с излъчвания – пари, които не остават в България.

„ Аз съм обезпокоен, в случай че вършим енергийна тактика с този състав на Народното събрание ”, сподели Павлов. Той посочи, че би трябвало да има диалог за енергийния преход, само че с специалисти.

Според него би трябвало да се молим зимата да не е студена, защото цената на газа у нас е обвързана с европейските тържища. Но в случай че по-високата цена на газа не е подобен проблем за европейските консуматори, тъй като имат високи приходи, България е най-бедната страна в Европейски Съюз, приходите ни са по-ниски, а ще плащаме като останалите европейски страни със доста по-високи приходи на популацията.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР