Само за 4 г. - от 1991 до 1995 г.,

...
Само за 4 г. - от 1991 до 1995 г.,
Коментари Харесай

Босът на ВИС 2 Васил Илиев убит, защото нагазил в големия бизнес

Само за 4 година - от 1991 до 1995 година, компанията на Васил Илиев се разраства дотолкоз, че я назовават Империя. Преди изтезанието 30-годишният някогашен бронзов медалист от европейско състезание по битка, трансформирал се в милионер, има дузина компании. Те развиват обезпечаване, туризъм, строителство, защита, търговия, стопанисват игрални автомати. Като всеки с огромен бизнес и с още по-мащабни упоритости той елементарно се трансформира в цел.
Кой умъртви Васил Илиев? 22 година след разстрела на създателя на ВИС 2 изтезанието му тъне в тайнственост, само че въпросът вълнува анализаторите на прехода, приятелите и враговете на шефа на федерацията по битка.
През годините десетки версии за убийството се изсипват в медиите: гангстерска война, почистване на сметки, другарски огън от прокудени мутри, неуредени задължения, опиати, петрол, приватизация, туризъм, мераци да сътвори своя банка, някогашни ченгета.
Но нито една не е задоволително подкрепена с обстоятелства и доказателства. Още през 1995 година медиите предвиждат, че стрелецът няма да бъде открит, тъй като покушението е проведено и осъществено професионално. Оказват се прави.
Една от първите версии за изтезанието е, че се разчистват територии. През последната година от живота си основателят на ВИС прави сериозна крачка в бизнеса. Фирмата му има от 3 до 10 млн. лв. дневен оборот единствено от застраховки.
Васил Илиев възнамерява да вложи големите си капитали в печеливш, само че и законен бизнес и да скъса с облика на мутра, която рекетира дребните търговци и притежателите на коли. С мераците си сигурно настава в територии на други.
През 1994 година той прави 3 съществени хода - трансферира мръсния охраняем бизнес на дъщерни компании, уволнява всички мутри с кримидосиета и записва десетина нови компании, чиито декларирани капитали възлизат на над 20 млн. $. Така малко по малко се отърсва от всичко, което хвърля сянка на бизнеса му.
Версия втора - конкурентната формация СИК желае да разкара ВИС-2 от застраховането. Факт е, че възходът на сикаджиите стартира след убийството на Васил Илиев, само че пък и ВИС не изчезва, а в противен случай, възражда се като “ВАИ холдинг” под управлението на Георги Илиев.
Години по-късно криминалисти ще настояват, че изтезанието е поръчана от един от босовете на СИК - Милчо Бонев-Бай Миле, също от дълго време мъртвец. Доказателства обаче не са събрани. Бивши служители на реда считат, че Бай Миле е основал цяла бригада за убийства, направила повече от 10 поръчкови изтезания у нас.
Версията, че патронът идва от СИК, се прокрадва и поради тройно показно ликвидиране, изпреварило изтезанието на Васил Илиев с 3 дни. На 22 април 1995 година край белослатинското село Габаре в краден "Мерцедес " са убити трима рекетьори - Валентин Митов-Карбида, Димитър Къшев-Джондера и Илия Върбанов. Тръгват клюки, че те са свързани със СИК. За убийството им е арестуван 22-годишният Людмил Бойчинов, за който тогава се твърди, че е от ВИС. Той е пуснат на независимост след 24 ч против гаранция.
От СИК бързо опровергават убитите да са техни хора и афишират, че нямат свои представители в Бяла Слатина и покрайнината. Според криминалисти връзка сред 2-те закононарушения е малко евентуална, тъй като както тримата разстреляни, по този начин и Бойчинов се представяли от която компания им падне.
В средата на 90-те години съвсем зад всяко поръчково ликвидиране се показва наложителната версия - търговия с нефт. По това време съществува така наречен югоембарго и от нарушаването му се натрупат милиони. Няма обстоятелства обаче, които да потвърждават присъединяване на Васил Илиев в бизнеса с течни горива.
Много по-сериозни хора от някогашния герой са поискали гибелта му, е друга стартирана теза за убийството му. Желанието му да се включи в приватизацията по Черноморието и по-специално в Слънчев бряг, очевидно е стреснало играчите в тази сфера, споделят тогава негови доближени. Разбира се, завърта се и името на нормалния обвинен - президента на “Мултигруп” Илия Павлов, погубен през 2003 година Бивши служители на реда настояват по-късно, че упоритостите на Васил Илиев да се разраства толкоз ядосали боса
на “Мулти”, че на рождения ден на шефа на ВИС през януари 1995 година му подарил препарирана конска глава. Конфликтът сред двамата бил, тъй като Илиев към този момент се чувствал недостижим и желал да се откъсне от хората над него в сянка. Подхвърля се даже, че спецченгета - някогашни и сегашни, желали да обезглавят империята му. Колумбийци изяли главата на боса на ВИС 2, е друга от версиите. Според нея 10-ина дни преди убийството той, негови доближени и чужденец се върнали от южноамериканската страна. Групата водела несполучливи договаряния по договорка за дрога. Стигнало се до яростни различия.
“Убиха го, тъй като искаше да прави банка “Осогово”, сподели преди 2 година някогашният наследник народен представител във Великото Народно събрание Христо Марков. Двамата се срещнали на женитба и Илиев му разказал за концепцията си.
Само решетките избавят така наречен Кръстник на мафията Иво Карамански също да се подреди измежду нормалните заподозряни. По това време той е в Софийския затвор, където попада след престрелката в кв. “Белите брези” в края на 1993 година Излиза месец след убийството на Васил Илиев. Тогава м нозина предвиждат, че след гибелта му стройната му организация ще се разпадне, само че не познават. Брат му, който е описван като лудата глава в фамилията, съумява да разшири бизнеса и да го изкара на ярко.
Хиляди хора се стичат на погребението на Васил Илиев на 27 април 1995 година Траурното шествие минава през целия Кюстендил. Отпред единия кръст носи Димитър Димитров - Маймуняка (вдясно).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР