Само за 3 от ЛОТ-овете на АМ Хемус има разрешения

...
Само за 3 от ЛОТ-овете на АМ Хемус има разрешения
Коментари Харесай

Зам.-министър Шишков за ФАКТИ: Никой не си е и мислел, че 2024 г. Хемус ще бъде построена

Само за 3 от ЛОТ-овете на Автомагистрала " Хемус " има позволения и се строят. За тях се надяваме да се съблюдава оповестявания период 2024 година 3 от останалите 6 са проблематични дотолкоз, че е установено нелегално строителство, няма позволение за градеж, има утвърдени ПУП-ове, има трасе и планове, които обаче не могат да бъдат утвърдени преди да бъде осъществено отчуждаването. В 4-и ЛОТ има позволение за отчуждаване на Министерски съвет, сега се завършват преписките. 5-и ЛОТ до другата седмица следва да се внесе предложение за отчуждаване, по-късно ще бъде импортиран и 6-и. Може да се одобри, че при започване на идната година ще има подготвеност за одобрение на планове и издаване на решения за градеж. Това заяви в студиото на ФАКТИ зам.-министърът на районното развиване и благоустройство арх. Иван Шишков.

" В цялата история обаче има доста странни неща. Вече има установено строителство, което на процедура е нелегално и което би трябвало да бъде държавно т.е. страната е построила част от автомагистралата нелегално. Има и още един миг - парцелите не са отчуждени, това стартира занапред. В други неотчуждени някой строи и никой не стачкува. Държавата си разрешава да строи нелегално, частните притежатели на парцелите не стачкуват. Това за първи път се случва. По-интересното е, от няколко дни изследваме какъв брой възражения ще има оценките за 4-и ЛОТ, по какъв начин един притежател на огромна част от парцелите е една компания. Това ни кара да създадем един по-сериозен разбор по какъв начин по този начин и кои са притежателите на тези парцели. На някои от парцелите пък притежателят пуска на някои от оценките възражения, а на други - не. Ще изследваме случая, с цел да може оптимално бързо да завършваме отчуждаването.

Незаконното строителство, където към този момент е реалност, обаче по закон не може да бъде узаконено. Изправени сме пред различен феномен - да узаконяваме противозаконното строителство на страната, без да имаме законови способи. Ще би трябвало да предложим в Народно събрание някакво особено изменение на закона и с това да спасим издигнатото в интерес на страната. Това обаче може да се случи, единствено в случай че издигнатото дава отговор на нормата, тъй като моето персонално разбиране е, че огромна част от некачественото строителство е осъществено по схтова. оден метод.

При ЛОТ-ове 7,8 и 9 няма утвърдено трасе. За 7 и 8 е имало планове, оказва, че оттова не може да мине път, никой не се е поинтересувал по какъв начин ще се поправя това. В момента имаме абсурд: имаме два ЛОТ-а, които колкото повече ги доближаме от Варна и София един към различен, толкоз по-сложно ще стане определянето на трасето сред тези проблематични ЛОТ-ове. 7-и ЛОТ минава през свлачище, 8-и минава през ловно стопанство, което е неуместно, след това покрай склад за муниции. Тези планове са от 2015 година През това време, където нещо е могло да се прави, се е предписание доста шумно рекламирано. Строежът на процедура е представлявал една сцена и нищо повече. Строи се на едно малко място - всички се снимат там и филмът си продължава. И за тези ЛОТ-е без рарешение за градеж има раздадени задатъци от 720 млн. лв..

Когато министър Нанков говореше по малкия екран, че това не е нелегално строителство, а подготвителни работи. Според мен те въобще не са вярвали, че могат да свършат автомагистралата в тези периоди, по метода, по който го популяризираха. Никой не си е и мислел, че 2024 година е реален период да бъде издигната автомагистралата ", изясни арх. Шишков.

" На Автомагистрала " Струма " също установявах абсурд. Там, където свършва автомагистралата при Благоевград, се е появило свлачище преди година и половина. То е принудило да бъде спрян градежа. И от този момент допреди седмица не е внесъл план в АПИ за подсилване на свлачището. Загубен е интервал от година и половина, в този момент по-късно свлачище се строи тунелът, за който ме увериха, че ще бъде спазен периода април 2022 година И какво от това, че ще имаме тунел и мост, като нямаме път до тях. Изключително безконтролно държание на всички институции.

Има наставления до 2030 година и 2050 година за България да направи пътища по избрани коридори. Доникъде сме, част от тези пътища даже не са планувани. Предстои в идващите няколко седмици да почистим казуса с тези коридори и на един идващ постоянен кабинет да предложим тактика, с която в действителност да помогнем ", сподели зам.-министърът.

За проблемите с правите Видин-Ботевград и Русе-Велико Търново, измененията в Наредбата за налична среда, поправката " Фандъкова " и проблема " Златен век " детайлности от арх. Иван Шишков вижте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР