Само за 24 часа лидерът на БСП Корнелия Нинова преобърна

...
Само за 24 часа лидерът на БСП Корнелия Нинова преобърна
Коментари Харесай

Корнелия Нинова хвърли оставка и пак се кандидатира за лидер на БСП

Само за 24 часа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прекатурна позицията си и въпреки всичко подаде оставка поради загубата от ГЕРБ на изборите. Само преди ден тя не смяташе да се отдръпва и предложи пускане на процедура по номинации и директен избор на водач от локалните партийни организации. Оставката ще бъде гласувана на съвещание на конгрес на 15 юни.

" Моята визия за морал и достолепие в политиката значи първият да поеме най-голямата отговорност ", разгласи Нинова през вчерашния ден, само че не пожела да отговори на въпрос коя е най-голямата й неточност и какво я е предиздвикало да ревизира позицията си.

Веднага след изборния неуспех вътрешнопартийната съпротива настоя Нинова да се отдръпна и да бъде призован конгрес, който освен да одобри оставката й, само че и да избере неин правоприемник. Нинова и доближените й от управлението обаче държаха конгресът единствено да одобри оставката и през юли да се проведат локалните конференции, които да повдигнат претенденти за лидерското място. На съвещание на Националния съвет през вчерашния ден обаче предложенията й бяха отхвърлени. Пред " Сега " социалисти разясниха, че тази процедура, която е по новия правилник, признат по времето на Нинова, е прекомерно тромава и ще забави избора на ново управление до есента. Така вместо акция за локалния вот социалистите ще вършат вътрешни избори.

От своя страна Корнелия Нинова се пробва да спре опозицията, която на конгреса най-вероятно ще изиска смяна на устава и връщане на старите правила за избор на водач - не от членовете на партията, а от делегатите на конгреса, които са към 800. Въпреки подадената оставка Нинова има намерение още веднъж да  се кандидатира за ръководител.  " На конгреса ще предложа някой от заместниците си, който да поеме функционалностите на ръководител, до избор на нов подобен. Правилата за директен избор се одобряват от Народно събрание на партията, имаме комисия, която би трябвало да ги приготви ", добави Нинова. По думите й тези правила били подготвени от половин година.

По време на пленума съперниците поискали и оставката на цялото Изпълнително бюро и Националният съвет да избере краткотраен ръководител на партията, който да поеме функционалността на титуляря до провеждането на избор за нов. Ръководството на Българска социалистическа партия обаче се е възпротивило, настоявайки Нинова да остане на поста до конгреса, който да бъде призован до две седмици. Оставка пред Националния съвет е подал и Георги Свиленски, началник на предизборния щаб.

Според партийния правилник мандатът на Нинова и останалото управление в Българска социалистическа партия изтича през 2020 година

Нинова предлага и социалистите да се върнат в Народното събрание, който те напуснаха в средата на февруари.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР