Само в Германия има близо 50 хиляди бездомници. Как да

...
Само в Германия има близо 50 хиляди бездомници. Как да
Коментари Харесай

Да останеш без дом? Никой не е застрахован.


Само в Германия има близо 50 хиляди бездомници. Как да се помогне на хората, останали без покрив над главата си? Една галерия в Мюнхен търси отговора на този и други въпроси.

Бездомник спи на улицата

Данните на Организация на обединените нации сочат, че 1,6 милиарда души по света през днешния ден живеят в неприятни жилищни условия или нямат непрекъснато местопребиваване. Само (по информация от 2018 година). Пандемията сподели какъв брой бързо можеш да останеш без работа под въздействието на външни фактори. „ Кой е идващият? " - под това заглавие в архитектурния музей на Техническия университет в Мюнхен бе открита галерия, отдадена на тематиката.
Редакцията предлага
„ Макар бездомниците да са световен проблем, ние взехме решение да покажем по какъв начин се оправят обособените градове с него ", споделя кураторът Даниел Талезник. Експозицията включва разнообразни концепции, предопределени да оказват помощ на бездомниците в мегаполиси като Ню Йорк, Мумбай, Сантяго де Чили, Москва и Токио. Чрез документални филми, фотоси и реформаторски модели на жилища създателите на изложбата се пробват да накарат посетителите да се замислят над този проблем.

Бездомниците - удостоверение за общественото неравноправие

Да останеш без дом - това е участта на съответни хора, резултат от разнообразни типове контузии,, загуба на работа и душевен болести. Този проблем има разнообразни аргументи и претекстове, само че едно е ясно: бездомниците оголват и разкриват минусите на обществото. Те са удостоверение за възходящото обществено неравноправие.

Намаляването на площта на наличните обществени жилища, внезапният растеж на наема и на цените на терените - всичко това може да направи по този начин, че хората не по своя виновност да бъдат принудени да живеят в паркове или да спят под мостове. Пандемията докара до внезапно утежняване на така и така тежката витална обстановка на бездомните, означават от Федералната асоциация за помощ на бездомните.

Изчерпан ли е капитализмът?

Дефицитът на жилища не е проблем на 21-и век: още през 1872-1873-а година Фридрих Енгелс написа цикъл от шест публикации по жилищния въпрос. В тях той проучва структурния дефицит на жилища при капитализма. Мнението на Енгелс е, че казусът с бездомниците не може да се позволи посредством градоустройствени концепции, а единствено посредством утежняване на обществените условия. Кураторът на изложбата в Мюнхен обаче има друго виждане: той е уверен, че архитектурата може да помогне в това отношение.

„ Не считаме, че архитектурата може да стане единственото решение на казуса. Но тя е в положение да облекчи ситуацията на. Проблемът с бездомните е обществен, даже в огромна степен е систематичен публичен проблем ", споделя Талезник.

Берлин-Кройцберг: дарителска акция за бездомни

Данните на Организация на обединените нации сочат, че годишно към 15 милиона души се изселват от домовете си наложително. Сред тях има от ден на ден младежи. Поради това през февруари т.г. Организация на обединените нации одобри първата си резолюция за бездомниците и прикани държавните управления да вземат бързи и решителни ограничения за битка с това събитие..

Глобалното предизвикателство

„ Това, че има бездомни, е срамно. Макар, че в Германия числата са по-ниски, в случай че ги съпоставим да вземем за пример с Мумбай ", акцентира кураторът на изложбата Даниел Талезник. „ Тук обстановката, несъмнено, е по-добра, само че това съпоставяне не би било тъкмо. Трябва да се съпоставят с действителните условия за живот в един или различен град - с наемите, цените на земята. В Германия има градове, в които хората би трябвало да дават за наем половината от заплатата си. "

Служител на обществена работа в Берлин предлага помощ на скитник, мръзнещ в студа

Някои политици от дълго време са осъзнали значимостта на този въпрос и са го присъединили в дневния си ред. Кметът на Лондон Садик Хан още преди три години разкритикува обстановката и написа в Туитър: „ Позорно е, че в страната. Правителството би трябвало да престане да пренебрегва същинските аргументи за съществуването на бездомни и бързо би трябвало да влага в услугите, които са нужни, с цел да сложим завършек на този народен източник на позор ".

Богатите и развитите страни би трябвало да основат по-добри структури за живота на хората и да им подсигуряват правото на жилище, което е записано в член 11 на Международния пакт за икономическите, обществените и културните права.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР