Само три партии заявиха желание да проверят кода на машините

...
Само три партии заявиха желание да проверят кода на машините
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Всички партии бяха поканени да видят кода, но отидох само аз

Само три партии обявиха предпочитание да ревизират кода на машините за гласоподаване, само че на самата среща за кода не пристигнаха.

Бях единствено аз с представители на една от интернационалните организации, които следят изборите, на Министерството на електронното ръководство и на ДАНС. Това съобщи националният представител от „ Демократична България “ Божидар Божанов в ефира на „ Тази заран “ по bTV.

“Разбрах, че прокуратурата е упълномощила на ДАНС да направи инспекция за операции с машинния избор. В ДАНС има грамотни специалисти, които могат да осмислят целия развой. Защото то не е единствено до код ”, добави някогашният министър на електронното ръководство като изясни, че има развой по създаване, инсталиране и персонализиране във всяка машина поотделно. 

По мотив предлагането на ГЕРБ сред първо и второ четене на измененията в Изборния кодекс машините да се трансфорат в принтери, Божанов съобщи, че се надява предлагането в идващите дни да се поправя. Но предизвести, че методът по който се води дебатът за Изборния кодекс, понижава в допълнение доверието в изборния развой. 

Божанов разяснява и изявлението на представители на ГЕРБ за “вълшебните флашки ”, като изясни, че на тази флаш памет се записва протоколът от секционната избирателна  комисия. След това тя го вижда и го подписва. 

“Ако протоколът бъде изменен по пътя, да вземем за пример някой пътувайки до районната изборна комисия смени флашката с друга, РИК ще разбере за това сега, в който се вкара флашката. И тя ще бъде оставена настрани, като ще бъде казано “някой тук е подменил данните ”. Такъв случай не е имало. Всяка флашка е тествана ”, каза  Божанов. И предложи на всеки да ревизира в уеб страницата на ЦИК, където са качени подписите на флашките. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР