Само три месеца остават до частичната либерализация на пазара на

...
Само три месеца остават до частичната либерализация на пазара на
Коментари Харесай

EVN е в тотално неведение за цената на тока заради либерализацията

Само три месеца остават до частичната либерализация на пазара на ток за битовите консуматори. От 1 електроснабдителните сдружения ще стартират да купуват тока за клиентите си от борсата, само че крайните консуматори ще продължат да са предпазени на контролирания пазар. А разликата сред (вероятно) по-високите пазарни цени и по-ниските контролирани ще се покрива от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Около процеса обаче към момента има прекалено много неясноти и ЕРП-тата са в тотално незнание какво ще се случи.
Въпросителна за цената на тока
На конференция в четвъртък EVN България, която оперира в Югоизточна България, показа в детайли терзанията си във връзка с освобождението на пазара. Дружеството разгласи новата цена на парното за пловдивчани, която през идния отоплителен сезон ще е близо 157 лв. за MWh, или с 13% по-висока от актуалната.

Цената на тока за бита обаче остава под въпрос поради към момента неизяснения развой по либерализацията.

За момента ние на регулатора даваме нашите планирани разноски, само че не можем да дадем цена. Досега не ни се е случвало, само че постоянно има нещо ново “, сподели Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България.

От юли крайните доставчици – „ Електрохолд “, ЕВН и „ Енерго-про “ – би трябвало да купуват електрическата енергия за битовите клиенти от борсата, сегмент „ Ден напред “, и по-късно да я продават на контролирани цени на потребителите. Разликата сред цената на свободния пазар и контролираната би трябвало да бъде обезщетена от Фонд сигурност на електроенергийната система (ФСЕФ), който все още има финансов недостиг от 1 милиарда лева

Все отново стана ясно, че макар " дупката ", има заделени 430 млн. лева в Енергийния фонд, които могат да се употребяват единствено за обезщетенията.

Компаниите обаче виждат и различен проблем – по кое време ще се изплащат тези обезщетения, защото в случай че се следва моделът за бизнес потребителите, това ще докара до огромни финансови дефицити за тях.

Причината е, че разликата в двете цени евентуално ще е огромна. Сметките сега демонстрират, че междинната покупна цена на Българската енергийна борса (БНЕБ), съгласно актуалните фючърси, е 52% по-висока от тази, на която се купува от НЕК.

Над 12 милиарда KWh ще би трябвало да бъдат купени и продадени на милионите битови клиенти в България “, изясни Сипек.

На борсата обаче количествата електрическа енергия се купуват всекидневно, което е друго по отношение на сегашната регулация с снабдител – Национална електрическа компания (НЕК). В момента битовият клиент използва силата, по-късно се регистрира, фактурира се, изпраща се фактура, той я заплаща и приблизително в границите на 45 дни компанията получава парите за доставената електрическа енергия.

Като сложим смяната от 1 юли резултатът на това, че купуваме всеки ден и я заплащаме и забавените парични потоци единствено до юни 2025 година този модел ще докара до 290 млн. лева приходна дупка в оборотните средства на EVN Електроснабдяване “, сподели още Сипек.

За да има изясненост за електроразпределителните сдружения са нужни промени в Закона за енергетиката, в нормативната рамка и в механизма за отплата.
Времето изтича
От позиция на доставката на сила и на мощности, няма никакъв проблем. Въпросът ще бъде чисто финансов и ликвиден, изясни Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България.

Има огромно предизвикателство с новия модел и с рулиращото отчитане. Ние отчитаме и фактурираме четири пъти в месеца. И през днешния ден, в случай че ме попитате по какъв начин ще наподобява една фактура на 7 юли, когато е отчитането и издаването на фактурите на група от клиенти, нито аз, нито който и да е може да ви каже по какъв начин ще наподобява тази фактура “, сподели тя.

По думите ѝ времето тече и има къси периоди, с цел да може да се решат тези въпроси.

Нямаме готово решение, имаме комплекс от ограничения “, добави Трифонова.

Според нея вид е Фондът да направи предплатени заплащания към фирмите, само че той към момента се разисква.

Говорим с Фонда за финансиране при започване на интервала, с цел да може да се обезпечи тази ликвидност. “

Времето е малко и сдруженията сигнализират, че имат сериозна потребност от ликвидност, с цел да се оправят с идните проблеми.

Ние сме в дейни диалози по какъв начин тази разлика сред цените може да бъде овладяна, с цел да няма разтърсвания. “

За момента компанията не преглежда хипотезата срокът за частичната либерализация да бъде отсрочен още веднъж.  
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР