Само след половин век в Гърция едва двама активно работещи

...
Само след половин век в Гърция едва двама активно работещи
Коментари Харесай

Демографската бомба, която може да взриви социалната система на Гърция

Само след половин век в Гърция едвам двама интензивно работещи ще се падат на един пенсионер в страната. Иначе казано до 2070 година обществената и пенсионната системи в южната ни съседка ще се окажат претрупани.

За това предизвестяват от Европейската комисия (ЕК) в отчет, представен от локалното издание Kathimerini. В документа от институцията преглеждат какъв ще бъде резултатът върху стопанската система и върху обществената система вследствие на застаряването на популацията в страната.

Населението на Гърция е 10,7 милиона души, като то съставлява 2,4% от общото население на Европейския съюз (ЕС). Към момента в южната ни съседка се падат по 1,5 раждания на една жена, като скоро смъртността там ще стане два пъти по-висока от раждаемостта.

Според проучването в границите на идващия половин век гръцкото население ще се " стопи " до едвам 8,5 милиона души. Заедно с това делът на общото население на Европа ще се свие до под 4% в международен мащаб до 2070 година.
 Хората в Гърция и Румъния са били най-тежко наранени от коронакризата в Европа
Хората в две съседки на България са изгубили най-вече от финансовто си положение поради епидемията

Най-малък удар са понесли жителите на скандинавските страни

Конкретно в тази ситуация със съседката ни към този интервал делът на популацията на възраст сред 10 и 69 години ще бъде сред 10 и 15%, до момента в който броят на хората над 70-годишна възраст ще е двоен. В рамките на идващите 50 години броят на почиталите ще бъде двойно по-голям от този на ражданията или 130 000 против 65 000.

От Европейска комисия пресмятат още, че продължителността на живота ще доближи приблизително 86 години за мъжете и 91 години за дамите, до момента в който границата на междинната възраст ще се измести от 45 до 52 години.

На фона на тази прогноза не по-малко стеснителен наподобява рискът от съществено повишаване на зависимостта на пенсионерите в Гърция от интензивно работещите. Ако през днешния ден на 10 работещи на възраст сред 20 и 64 години се падат 4 възрастни, то това съответствие ще нарасне до 7 пенсионери на 10 дейни на пазара на труда хора през 2070 година. Това значи, че двама работещи ще би трябвало да способстват за един пенсиониран.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР